Clubul „Femina” din Câmpulung Moldovenesc, la jumătate de secol (I)

Era în toamna anului 1970. Mi se desfiinţase postul de redactor responsabil al emisiunilor locale, atribuindu-mi-se în locul acestuia cel de metodist la Casa Orăşenească de Cultură.

În atribuţii îmi intra şi îndrumarea cercurilor practice. Primul pe care l-am vizitat a fost Cercul de cusut / ţesut condus de priceputa profesoară maistră Viorica Blănar şi apoi de învăţătoarea Virginia Popescu. Femeile lucrau în linişte, şoptind între ele. Tăcerea era întreruptă din când în când de explicaţiile profesoarei, în ziua aceea ţesându-se la gherghef.

Mi-am zis în sinea mea: „Prea multă linişte pentru o Casă de Cultură”. Mi-am amintit imediat de şezătorile din copilăria mea. Odată cu seara, femeile se adunau la clacă de tors, de scărmănat lână sau pene sau, împreună cu bărbaţii, la deşfăcat porumb. Lucrau până târziu în noapte, dar timpul trecea uşor, pentru că se formau pe loc şezători în care se cânta, se spuneau snoave, poveşti, ghicitori, în care eram antrenaţi şi noi, copiii. Aceste şezători m-au inspirat ca, după un plan bine chibzuit, fără a le stingheri activitatea, să fac ca şederea lor în Casa de Cultură să fie cât mai plăcută şi instructivă.

Trebuie să menţionez şi faptul că la Biblioteca Orăşenească din localitate, entuziasta şi dăruita Valentina Vranău, directoarea instituţiei, iniţiase o „Oră a femeii”, dar aceasta era organizată prin prisma muncii cu cartea, pentru a atrage cât mai mulţi cititori.

Scopul nostru era să îmbinăm activităţile practice cu cele cultural-artistice. Invitând oameni de specialitate, am început să le vorbim, pe lângă evenimentele istorice şi culturale la zi, despre probleme medicale, juridice sau din alte domenii care le interesau. În acelaşi timp, le-am stimulat să-şi împărtăşească între ele cunoştinţele şi experienţele lor din familie, din viaţa de zi cu zi.

Iată cum a pornit o activitate care continuă şi după 50 de ani…

De aici a pornit activitatea Clubului „Femina” din Câmpulung Moldovenesc, care continuă şi astăzi, după 50 de ani. De fapt, statutul de Club social-cultural „Femina” l-am stabilit în 1973, când am avut condiţii să ne extindem, dar bazele acestuia au fost puse în 1970, în împrejurările relatate mai înainte.

Activităţile Clubului au devenit din ce în ce mai interesante şi atrăgătoare. S-a stabilit o zi pe săptămână, marţea, zi de întâlnire rămasă aşa de peste 50 de ani, ce are ca deviză „Să ne creăm şi pentru noi câteva ore pe săptămână numai ale noastre!”.

Activităţile desfăşurate au atras atenţia populaţiei feminine din oraş care, în număr din ce în ce mai mare, a început să vină la Casa de Cultură. Când s-a dat în folosinţă Casa de Cultură a Sindicatelor şi am dispus de un spaţiu corespunzător, numărul participantelor a devenit impresionant. Am înregistrat în albumul pe care l-am alcătuit cu activităţile noastre aproape 200 de femei de toate vârstele şi cu ocupaţii diferite, dintre care cam 100 au devenit active, unele dintre ele, deşi la o vârstă înaintată, bucurându-se şi în zilele noastre de posibilitatea de a socializa la întâlnirile Clubului.

Pentru a ne desfăşura activitatea cât mai bine, am organizat un comitet format din femei pricepute şi dăruite, precum Valentina Vranău, Silvia Boca, Melita Edu, Viorica, Dragotă, Domnica Viorescu, Aurora Tănăsan, Felicia Bărbulescu, Ortensia Soroceanu ş.a., avându-le în frunte pe cele pe care, spre cinstire, le-am ales preşedinte de onoare: învăţătoarea Eufrosina Lipeţchi, pictoriţa Isabela Borşu, prof. de biologie Veronica Livescu şi bibliotecara Tereza Iganiuc, care până la sfârşitul vieţii ne-au fost îndrumătoare şi exemple de urmat. Am cooptat în sprijinul activităţii noastre – unele dintre acestea devenind membre active ale clubului – medici ca Smaranda Iordăchescu, Silvia Vranău, Viorica Dinu, Silvia Buliga, Margareta Ghebiuc ş.a, pe juristele Elena Kreisel şi Rodica Balan, cosmeticienele Lidia Dimov şi Rodica Hău, asistenta medicală Elena Pricop, prof. Irina Zugrav, medicul veterinar Lidia Moroşan, învăţătoarele Paraschiva Dan, Leontina Lateş, Viorica Pavel ş.a., economista Maria Stan, inginerii Elena Ichim, Oltea Mocanu, Maria Muraru, Elena Petrea sau gospodine deosebit de pricepute în arta culinară şi în alte domenii precum Oltea Corina Stoleru, Elena Strugaru ş.a., pe care nu le putem cuprinde în spaţiul oferit nouă cu generozitate de conducerea ziarului „Crai nou”.

Trebuie să menţionez că ne-au sprijinit prin expuneri interesante şi utile în domeniul pe care-l reprezentau şi invitaţi din rândul bărbaţilor, printre care medicii Aurel Tudurean, Ştefan Ionescu, Stelian Răilean, juristul Nicolae Donose. De asemenea, ne-au oferit momente plăcute şi instructive întâlnirile cu scriitori şi alţi oameni de cultură şi de artă. Îi vom numi doar pe câţiva legaţi de aceste locuri: scriitorii George Moroşanu, Dragoş Vicol, Teodor Maricaru, Vasile Sfarghiu, Constantin Rusu-Bucovineanul ş.a.

Au devenit tradiţionale excursiile organizate în Bucovina şi toată Moldova (punctele de atracţie din zona Neamţului, Iaşi, Botoşani), precum şi cele din Ardeal. Am avut fericita ocazie să poposim şi să ne îmbogăţim cunoştinţele la Ipoteştii lui Eminescu, la Livenii lui George Enescu, la Humuleştii lui Creangă, la casele memoriale Alecsandri, Sadoveanu, Coşbuc sau Rebreanu, la Bojdeuca lui Creangă din Iaşi, la Galeria Oamenilor de seamă din Fălticeni, la Muzeul Ruginoasa, la Stupca lui Ciprian Porumbescu şi în multe alte locuri care ne-au îmbogăţit spiritual, precum mănăstirile Voroneţ, Moldoviţa, Humor, Putna, Suceviţa, Dragomirna, monumentele istorice din Ardeal, Palatul Culturii din Iaşi, toate monumentele din zona noastră.

De fiecare dată, la început de octombrie, când organizam aceste excursii mereu pe un alt traseu, ne programam să vizităm şi întreprinderi unde lucrau colectivităţi mari de femei: Fabrica de Covoare Siret, Fabrica de Sticlă şi Porţelan Dorohoi, Întreprinderea de Vinificaţie de la Cotnar ş.a.

De mult interes în rândul marelui public se bucurau expoziţiile de artă cu lucrări ale femeilor talentate din oraş şi din împrejurimi. Au dovedit a avea mâini măiastre în execuţia de goblenuri sau alte cusături, broderii etc. doamnele Elisabeta Şandru, Elvira Nichitovici, Lidia Big, Nelia Nisioi, Gabriela Braha, Aurica Codreanu, Adriana Checheriţă, Marcela Topertzer, Alexandrina Iftimie, Agripina Zbranca, ţărăncile Maria Piticari şi Aglaia Coruţ şi multe altele. De asemenea, vizitatorii expoziţiilor de artă plastică deschise la Casa de Cultură sau în alte locaţii unde Clubul şi-a desfăşurat activităţile au putut admira lucrările pictoriţelor Isabela Borşu, Cristina Achim, Elena Paulian, Otilia Sfarghiu, Maria Cojocar (tapiserie), precum şi, mai târziu, picturile pe sticlă ale lui Filon Lucău la care şi-a adus contribuţia şi Alina Elena Androhovici, una dintre membrele active de astăzi.

Acţiuni sociale de întrajutorare

Preponderente în activităţile clubului nostru au fost acţiunile sociale de întrajutorare, în scopul cărora au fost lucrate hăinuţe, papuci de casă şi alte obiecte de îmbrăcăminte sau colecţionate pentru copiii de la creşe, familiile nevoiaşe, orfani, pentru bătrânii singuri sau cei de la Căminul de Bătrâni de la Pojorâta, pentru sinistraţi în timpul inundaţiilor sau pentru familiile care aveau nevoie de ajutor în urma unor incendii. Sufletul acestor acţiuni au fost, printre altele, Aurora Doroftei, Aurelia Bolohan, Corina Stoleru, Sebastiana Balan, Elena Mîndrilă, Maria Loică, Viorica Orheanu, Lidia Bodnar, precum şi doamnele Veronica Andrieş, Nicoleta Moroşan, Claudia Gheorghiu, dr. Daniela Bruja şi altele, care mi-au oferit sprijinul lor material. Menţionez în mod deosebit contribuţia regretatei Magdalena Tiron, care, deşi stabilită la Suceava, avea grijă să ne trimită bani în fiecare an pentru astfel de acţiuni. (Va urma)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: