40% reprezintă pierderile de căldură reale în sistemul de termoficare din Suceava

>Printre măsurile necesare, rezultate în urma unui audit energetic, se numără continuarea lucrărilor de reabilitare, cât şi înlocuirea conductelor clasice cu conducte preizolate

Pierderile de pe reţelele pentru transportul agentului termic din municipiul Suceava sunt în scădere, însă cresc cele din sistemul de distribuire, se relevă în Bilanţul energetic aferent anului 2019 pentru activităţile de transport şi distribuţie în sistem centralizat.

Bilanţul este rezultatul unui audit energetic realizat de EMP Utility Suceava şi a fost înaintat de către prestatorul Thermonet Suceava, înspre aprobare, Consiliului Local din reşedinţa de judeţ.

În analiza citată se subliniază că pe întreaga durată a anului 2019, din centrala în cogenerare de înaltă eficienţă a Bionergy s-a livrat o cantitate de 162.436 de gigacalorii. Din acest din urmă total, o cantitate de aproximativ 75.860 de gigacalorii, adică (46,70%), a fost vândută pentru încălzirea consumatorilor şi 15.137 de gigacalorii, adică, (9,32%) către consumatorii de apă caldă menajeră. Încă 5.645 de gigacalorii (3,48%) au luat calea punctelor termice cu distribuţie proprie, în timp ce 65.792 de gigacalorii, respectiv 40,50%, reprezintă „pierderile totale de căldură, reale, în sistemul de termoficare”.

Pierderi de energie crescute pe sistemul de distribuţie

Conform auditului de la Thermonet, comparativ cu bilanţul anterior, aferent intervalului 1 ianuarie-31 decembrie 2018, pierderile de energie termică din sistemul de transport au scăzut de la 27,20% la 19,67%. În ceea ce priveşte pierderile de energie pe sistemul de distribuţie, acestea au crescut de la 19,53% la 27,11%, „fiind determinate de creşterea semnificativă a pierderilor prin transfer de căldură, de la 12,59% la 21,61%”. Pe de altă parte, de menţionat este faptul că, până în 2019, contorizarea energiei termice nu era realizată la nivel de punct termic, iar „odată introdusă această măsură, pierderile au scăzut în sistemul de transport şi s-au transferat sistemului de distribuţie”. Un aspect pozitiv este că pierderile reale de pe reţeaua de transport, cele de 19,76%, sunt comparabile cu pierderile tehnologice din proiectare, de 18,16%. „Pentru reducerea pierderilor din reţelele de transport sunt necesare o serie de măsuri de reabilitare, modernizare şi îmbunătăţire a proceselor tehnologice” se arată în Bilanţul energetic al sistemului de termoficare prezentat de Thermonet Suceava. În primul rând, sunt evidenţiate cele referitoare la continuarea lucrărilor de reabilitare a reţelelor termice primare şi reţelelor secundare, prin înlocuirea conductelor termice clasice cu conducte preizolate, dar şi la reconsiderarea dimensionării reţelei primare. Pe lângă acestea, sunt dezirabile atragerea de noi clienţi, înlocuirea aparatelor de măsură de la branşamentele clienţilor, pentru o măsurare mai corectă, cât şi continuarea reabilitării reţelelor de recirculare a apei calde menajere, în vederea creşterii confortului termic al consumatorilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: