PSD Suceava 2020

„Întâmplări cu forestieri şi nu numai”

Ce mi-am zis eu: „Dacă am scris despre colegii de şcoală (generală şi profesională), despre camarazii de armată cu care am stat împreună 2-4 ani, cum să nu scriu despre tovarăşii mei de la Sectorul Forestier Barnar şi UFET Vatra Dornei, alături de care am muncit şi colaborat 25 de ani şi 7 luni?…”. Nu mi-a fost greu să scriu cartea, aveam întâmplările şi amintirile proaspete în minte; mai greu mi-a fost să adun fotografii cu chipurile ce le port în suflet, ca pe nişte icoane dragi, cu toate că mulţi dintre colegii mei sunt decedaţi.

 Toată vara anului 2019 m-am ocupat de procurarea acestor fotografii, dar, în final, am adunat 350! Cea mai mare satisfacţie a fost că am găsit şi fotografia fostului director al IFET Suceava, ec. Vasile Sava, un om de mare caracter şi un conducător cu har şi dragoste de oameni. Le mulţumesc şi pe această cale tuturor celor care m-au ajutat în această acţiune: ing. Matei Popescu (fost director), ing. Vasile Durac, ing. Gavril Gavriluţ (decedat între timp), domnilor Mihai Mărgineanu, Mihai Buzac, Vasile Cioată, Ştefan Atudorei, Traian Miron, dnei Irina Vasile, Ilie Ţuţuianu, M. Ruscanu, Marian Vasile, Dumitru Maxim, Simion Hăgătiş şi silvicultorului Stelică Găină.

La începutul anului 2020 am trimis manuscrisul şi fotografiile domnului Victor Gabriel Avram, care s-a ocupat de tehnoredactarea materialelor pe suport electronic, predate apoi tipografiei „Ştef” Iaşi. Astfel că în luna iunie 2020 cartea a apărut într-un tiraj de 125 exemplare, cu întârziere din cauza pandemiei Covid-19. Tipografia nu a lucrat pe perioada stării de urgenţă.

Oameni duri care au lăcrimat

Vara aceasta m-am ocupat de livrarea cărţilor la domiciliul forestierilor mei dragi. De la Vatra Dornei la Poiana Teiului, până la Târgu Neamţ. Am considerat o datorie de onoare, având în vedere că unii din foştii mei colegi se deplasează mai greu din cauza vârstei şi a unor probleme de sănătate. Trist a fost că pe unii „nu i-am găsit acasă”, plecaseră la Domnul, dar la vârste înaintate (80, 86 şi 87 de ani). S-au bucurat în schimb familiile, chiar nepoţii lor veniţi în concediu din străinătate. La cei pe care i-am găsit, am văzut în ochii lor un licăr de bucurie şi de emoţie. E mare lucru ca, după 30 de ani, acei oameni duri ca pietrele din Cheile Barnarului şi tari ca buştenii din vârful Grinţieşului, dar cu suflet mare şi caracter, să lăcrimeze la bucuria întâlnirii. Dovadă că mai păstrează în inimă şi minte o tainică şi duioasă aducere aminte.

Am dedicat această carte tuturor forestierilor suceveni, pentru că, lucrând 30 de ani în „branşă”, am văzut cât de grea, periculoasă şi plină de efort este munca la pădure. Iată ce a spus un miner care şi-a făcut lemne de foc la pădure: „Mă, când o să trec pe lângă un forestier, îmi scot pălăria de pe cap!…”. Şi a jurat că altădată va plăti lemnul de foc.

Nu scap prilejul să le mulţumesc domnilor ing. dr. pr. Gheorghe Ignea şi Vasile Lungu, pentru fotografiile unor peisaje, ca şi doamnei învăţătoare Marcela Acatrinei, pentru corectarea cărţii. De asemenea, şi nu în ultimul rând, domnului Victor Gabriel Avram, care s-a ocupat de toate…

Un gând bun, respect, cinste şi admiraţie pentru toţi cei care au lucrat sau lucrează la pădure!

ION GAVRIL,

Broşteni

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: