PSD Suceava 2020

Christine Lagarde avertizează asupra efectelor economice şi sociale ale noilor restricţii

Noile restricţii antiepidemice impuse de numeroase state din cadrul Uniunii Europene riscă să afecteze semnificativ planul de relansare economică şi să aibă un puternic impact social, avertizează Christine Lagarde, directorul Băncii Centrale Europene, într-un interviu acordat cotidianului Le Monde. „Al doilea val epidemic din Europa, în special din Franţa, şi noile restricţii sporesc incertitudinea şi afectează relansarea. (…) Relansarea era oricum inegală, incertă şi incompletă. Acum, riscă să dispară”, afirmă Christine Lagarde. „Scenariul nostru central estima pentru anul 2020 o scădere a PIB-ului de 8% în zona euro, prin includerea restricţiilor parţiale şi localizate. Dacă situaţia se va deteriora, evident că acest lucru va afecta estimările, care vor fi revizuite în decembrie”, adaugă directorul BCE.

De altfel, Christine Lagarde avertizează şi că restricţiile impuse în pandemie vor avea impact social pe termen lung. „Cel mai grav efect este reprezentat de pierderea locurilor de muncă. Există un risc social, asupra veniturilor, cererii şi creşterii economice. Guvernele din zona euro trebuie să fie foarte atente”, a subliniat directorul BCE.

Christine Lagarde a atras atenţia că este „esenţial” ca Planul UE de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, să fie „un succes”. „Dacă măsurile nu sunt punctuale şi dacă fondurile se pierd în dificultăţi administrative şi nu stimulează economia reală, pentru a o orienta spre tranziţia digitală şi ecologică, atunci am pierdut o oportunitate istorică de a schimba lucrurile”, subliniază Christine Lagarde.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: