Paralelisme. Două vieţi pline de căutări:

Ada Lovelace şi Ciprian Porumbescu

Orfană de tată, lordul Byron (Ada fiind singurul copil legitim al acestuia), a început de mică să dezvolte o pasiune faţă de ştiinţele matematice care, în epocă, erau accesibile doar bărbaţilor, deoarece se considera îndeobşte că femeile nu au „raţiunea necesară de a le stăpâni”. Cu toate acestea, Ada Byron (contesă de Lovelace), într-o scurtă viaţă (1815-1852), a demonstrat contrariul. Întâlnindu-l la 1833 pe Charles Babbage, inventatorul primei maşini de calcul diferenţial, Ada a rămas fascinată, propunându-i să-şi dezvolte maşinăria care se află azi expusă la British Museum din Londra. Şi-a imaginat şi construit o pasăre în miniatură, capabilă să dea din aripi. Visa să zboare. În ceea ce priveşte dorinţa Adei de a zbura, ea i s-a îndeplinit printr-un soft ce-i poartă numele, „Ada”, folosit şi în aeronautică.

La un an după moartea Adei, venea pe lume, în „Dulcea Bucovină”, la Şipotele Sucevei, în casa preotului cărturar Iraclie Porumbescu (Golembiovski), Ciprian Porumbescu (1853-1883). A fost o fire timidă, retrasă, mereu îndrăgostit de muzică, care i-a călăuzit destinul. A creat prima operetă românească, „Crai nou”, fiind însufleţit de un patriotism cu adevărat românesc, în Bucovina cea samavolnic ocupată de austrieci. În anul 1871 a participat la Putna alături de Mihai Eminescu, Ioan Slavici şi A.D. Xenopol, la serbările prilejuite de marcarea a 400 de ani de la târnosirea locaşului ştefanian, unde s-au adunat români din toate provinciile istorice. La sfârşitul serbării, Ciprian s-a aruncat în braţele bătrânului Iraclie, spunându-i: „Tată, am cântat Daciei întregi!”. Dorinţa lui de unitate naţională avea să i se îndeplinească prin făurirea României Mari. În anul 1918, dacă viaţa nu i s-ar fi curmat la 29 de ani, ar fi avut 65 de ani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: