Cătălina Vartic:

Doar în acest an, 38 de firme din Suceava şi-au mutat sediul social în alte judeţe

> Înainte să mergem după investitori străini, haideţi să ne păstrăm investitorii noştri locali în Suceava

Preşedintele PER Suceava, Cătălina Vartic, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că în judeţ există un mediu neprielnic pentru investitori, arătând că doar în prima parte a acestui an 38 de firme româneşti, cu cifră de afaceri de 7 milioane de euro, şi-au mutat sediul social din judeţul Suceava în alte judeţe ale ţării.

Vartic a spus că în condiţiile în care lipsa de investitori şi cea a locurilor de muncă este stringentă în judeţ, în loc să fie create condiţii favorabile, mai mulţi investitori şi-au mutat sediul social, deşi continuă să activeze în acest judeţ.

Ea a declarat că preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, anunţa recent că vor veni investitori străini, dar ea e îngrijorată că actualii antreprenori din judeţ nu sunt sprijiniţi.

„Până să vină investitorii străini, avem investitori locali de care nu avem grijă, pentru care nu există nicio variantă, nicio strategie” a spus Vartic.

Preşedintele PER Suceava a precizat că doar în acest an din judeţ şi-au mutat sediul social 38 de firme.

„Efectiv, 38 de firme şi-au mutat sediul social din judeţul Suceava în alte judeţe ale ţării. 38 de firme, cu o cifră de afaceri de 33,493 milioane de lei, circa 7 milioane de euro” a spus Vartic.

Firme care lucrează la Suceava, dar plătesc taxe în alte judeţe

Ea a subliniat că aceste firme lucrează încă în Suceava şi şi-au mutat doar sediul social, ceea ce înseamnă că taxele pe TVA şi pe profit sunt încasate în alte judeţe.

„De ce şi-au mutat aceste firme sediul social din Suceava, marea majoritate în Cluj sau Iaşi sau Bucureşti?” s-a întrebat Vartic.

Ea a spus că trebuie aflat ce a deranjat aceste firme de şi-au mutat sediul social din judeţ, pentru că în condiţiile în care vrei să aduci investitori trebuie să ştii ce îi determină pe unii agenţi economici să-şi mute sediul social, deşi continuă să activeze în judeţ.

„În ultimii ani au plecat sute de firme” a spus Vartic.

Potrivit ei, în 2018 a plecat din judeţ o singură firmă cu 345 de angajaţi, cu o cifră de afaceri de peste 90 de milioane de lei. „Şi-a mutat sediul social la Iaşi, deşi şi acolo cerul are aceeaşi culoare”.

„Să ştiţi că sunt firme care pleacă chiar şi la Botoşani sau la Vaslui” a spus liderul PER Suceava.

Ea a menţionat că au şi venit firme în Suceava, dar că cele care au venit anul acesta au o cifră de afaceri de doar 3 milioane de lei, pe când firme cu cifră de afaceri de 33 de milioane de lei au plecat.

Agenţii economici vorbesc cu frică despre problemele lor

Vartic a constatat că este o problemă serioasă în judeţul Suceava, pentru că firmele locale nu sunt susţinute şi caută sprijin în alte judeţe.

Ea a mai spus că agenţii economici suceveni spun cu temere problemele pe care le au.

„Este un soi de frică şi mă întreb de ce nu avem curajul să recunoaştem că avem probleme. Înainte să mergem după investitori străini, haideţi să ne păstrăm investitorii noştri locali în Suceava” a declarat Cătălina Vartic.

Ea a apreciat că investitorii aleg să plece din judeţ pentru că aici nu găsesc înţelegere, că se confruntă cu problema controalelor, dar, în principal, pentru că nu sunt ascultaţi şi auziţi. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: