Mănăstirea Marginea şi-a sărbătorit hramul

Marţi, 8 septembrie 2020, obştea de monahii a Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului” din Marginea, protopopiatul Rădăuţi, şi-a sărbătorit hramul. La eveniment a fost prezent PS Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, care a oficiat Sfânta Liturghie alături de arhimandritul Nectarie Clinci, stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei, şi de părintele Gheorghe Calancea, protopop interimar al Protopopiatului Rădăuţi, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Serbarea hramului a debutat în ajunul sărbătorii cu Slujba de Priveghere, care a fost săvârşită de PS Damaschin Dorneanul împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. În ziua sărbătorii, slujba arhierească a avut loc în altarul de vară al aşezământului monahal, iar răspunsurile la strană au fost date de grupul vocal de maici al schitului. La hramul mănăstirii au fost prezente maici stareţe de la obştile monahale din zonă, credincioşi veniţi atât din Marginea, cât şi din localităţile şi oraşele din zona Rădăuţi.

Pentru toţi ar trebui să fie sărbătoare mare Praznicul Naşterii Maicii Domnului

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Damaschin a spus: „La Mănăstirea Marginea este zi de sărbătoare mare şi pentru toţi ar trebui să fie sărbătoare mare Praznicul Naşterii Maicii Domnului – una dintre cele patru mari sărbători închinate Maicii Domnului pururea Fecioară Maria din timpul unui an. Cum ne-am priceput fiecare, aşa am cinstit această zi, cu prezenţa la Sfânta Slujbă, unii aseară, cei care au putut; mă bucur că sunteţi astăzi în număr mare chiar în ziua de praznic cu rugăciuni, cu cântări frumoase, cu inimă să fim şi să-i mulţumim Maicii Domnului, dar şi să-i mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dăruit-o pe Maica Lui”.

Cum s-a înfiinţat mănăstirea

Începuturile Mănăstirii Marginea s-au datorat dorinţei unei familii de creştini din Marginea – Constantin şi Elena Mihalescu – care, neavând copii, s-au gândit că ar fi bine şi plăcut Domnului să se construiască un locaş de închinare pe pământul pe care îl aveau. În toamna anului 1993, ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a sfinţit locul pentru o biserică închinată Maicii Domnului. La începutul anului 1995 este numit ca egumen al schitului protosinghelul Gherontie Bodnar, care, împreună cu credincioşii evlavioşi din Marginea, a construit o biserică din lemn, fiind sfinţită în toamna anului 1995. Din nefericire, după 6 ani, în iulie 2001, într-o duminică după-amiază, biserica din lemn a ars în întregime, rămânând doar temelia. După alţi 4 ani, în toamna anului 2005, două familii ale gospodarilor Gheorghe Lazăr şi Ionel Balan s-au hotărât să construiască o nouă biserică, de data aceasta din cărămidă. În aprilie 2011, protosinghelul Gherontie a trecut la cele veşnice şi schitul a rămas fără vieţuitori.

În luna octombrie a aceluiaşi an, cu binecuvântarea ÎPS arhiepiscop Pimen, Schitul Marginea se transformă în schit de călugăriţe, fiind pus sub oblăduirea duhovnicească a părintelui arhimandrit Nectarie Clinci, stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei. La 21 noiembrie 2011, de praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică, are loc instalarea primei stareţe a schitului, monahia Gabriela Ilioi, venită de la Mănăstirea Suceviţa. În anii care au urmat, obştea s-a înmulţit, lucrările la biserică au continuat prin consolidări exterioare, schimbarea acoperişului, a catapetesmei şi a pardoselii şi, în final, prin pictarea interiorului de către pictorul Costel Olarean. În paralel s-au renovat corpurile de chilii şi trapeza cea nouă, s-a amenajat curtea interioară şi s-au săvârşit alte lucrări de trebuinţă unui aşezământ monahal. Toate acestea au fost binecuvântate cu slujba de târnosire a bisericii, care a fost săvârşită la 18 august 2019 de ÎPS Serafim, mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, PS Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Atanasie de Bogdania, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

CONSTANTIN AGAFIŢEI

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: