În judeţul Suceava

Toţi elevii la şcoală, în 97 din cele 114 localităţi

Anul şcolar va începe şi în municipiul Suceava peste câteva zile, dar nu va fi nici pe departe începutul de an cu care elevii s-au obişnuit, cel în care se bucurau de festivităţi şi de reîntâlnirea cu colegii, învăţătorii şi profesorii. De anul acesta sintagma „Şcoala altfel” capătă un sens nou, pentru că din 14 septembrie 2020 începe într-adevăr o altfel de şcoală. Va fi cea în care colegii nu mai au voie să se atingă, şcoala în care nu-şi vor mai vedea zâmbetele din spatele măştilor de protecţie, şcoala în care li se ia temperatura la intrare şi în care vor circula pe holuri ca în filmele SF, unii într-un sens, alţii în celălalt, la distanţă, şcoala în care se vor spăla pe mâini şi se vor dezinfecta la ore fixe, şcoala în care s-a strecurat teama de îmbolnăvire.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava trebuie doar să hotărască, până la sfârşitul acestei zile, după ce scenariu din cele trei concepute la nivel naţional – verde, galben sau roşu – vor începe cursurile în şcolile din cele 114 localităţi ale judeţul Suceava.

Hotărârea va ţine cont de particularităţile, infrastructura şi resursele umane disponibile, dar mai ales de incidenţa îmbolnăvirilor cumulate, din ultimele două săptămâni, cu Covid-19, în toate comunităţile judeţului.

Mult mai mult verde decât galben

Conform listei publicate recent de Ministerul Sănătăţii, o veste bună pentru judeţul Suceava este că nicio localitate de pe teritoriul său nu se încadrează în scenariul roşu, adică cu 3 îmbolnăviri la 1000 de locuitori, ceea ce presupune ca şcolile să rămână închise, iar prezenţa preşcolarilor şi a elevilor la activităţi să fie doar în mediul online.

Judeţul are însă 17 localităţi în galben, unde incidenţa îmbolnăvirilor este de 2 până la 1,02 la 1000 de locuitori, situaţie în care elevii din învăţământul primar, cei de clasa a VIII-a şi cei de clasa a XII-a vor participa fizic, în fiecare zi, la cursuri, timp în care vor respecta cu stricteţe regulamentele sanitare. În acest scenariu, elevii din clasele 5-7 vor veni la şcoală sau vor participa la lecţii online prin rotaţie de una-două săptămâni.

Localităţile Crucea, Putna, Ipoteşti şi oraşul Siret au cea mai ridicată incidenţă din judeţ, între 2 şi 1,58 de îmbolnăviri la 1000 de locuitori, iar Buneşti, Şcheia, Calafindeşti, Mălini, Bosanci, Horodnic de Jos, Burla, oraşul Solca, Horodnic de Sus, Vicovu de Jos, Grăniceşti, municipiul Rădăuţi şi Dorna-Arini au înregistrat, în ultimele două săptămâni, între 1,44 şi 1,02 îmbolnăviri la 1000 de locuitori. În cazul acestora se va respecta, cel mai probabil, scenariul galben de desfăşurare a cursurilor, dar asta nu însemnă că situaţia reală este de speriat. Cu câteva excepţii, în multe dintre aceste localităţi trăiesc între 2000 şi 3000 de oameni, ceea ce înseamnă raportarea la un număr relativ mic de infectaţi cu coronavirus.

Vestea cea mai bună este însă că cea mai mare parte a judeţul Suceava, respectiv 97 de localităţi, este, potrivit listei Ministerului Sănătăţii, în verde, ceea ce înseamnă maxim o îmbolnăvire la 1000 de locuitori. Printre acestea se află nouă oraşe, municipiile Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi, chiar dacă la limită, municipiul Suceava, cel greu încercat în primele luni de pandemie în România.

Tot între aceste localităţi „verzi” se numără situaţia fericită a 36 de comune şi oraşe în care incidenţa îmbolnăvirilor la 1000 de locuitori este zero.

Muncă în plus şi „poliţie”, pentru cadrele didactice

Şcolile din judeţ trebuie să fie pregătite să-şi primească elevii în condiţii de siguranţă, adaptate noilor regulamente sanitare care îi pot feri pe copii de infecţia cu coronavirus. Pentru unităţile şcolare cu număr mare de elevi a fost o provocare obţinerea spaţiilor suplimentare necesare, dat fiind numărul mai mic şi mult mai „aerisit” al elevilor în clase.

Pentru fiecare colectiv didactic, implementarea măsurilor sanitare impuse de pandemie va fi o grea piatră de încercare şi va necesita muncă în plus atât la cursuri, cât şi în momentele când vor trebui să facă „poliţie” printre elevii nefamiliarizaţi cu restricţiile, unele, spun profesorii, dificil de respectat.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, pe lângă triajul observaţional de la domiciliu, evaluarea stării de sănătate a elevilor se va face la prima oră de curs. În cazul tuturor ciclurilor de învăţământ, intrarea la cursuri se va face eşalonat, pe mai multe uşi de acces, la intervale orare stabilite în funcţie de zone sau de clădiri. În interiorul instituţiei de învăţământ, copiii vor circula cu minimum un metru distanţă între ei.

Purtarea măştii de protecţie în şcoli şi grădiniţe este obligatorie în cazul personalului didactic şi al elevilor, începând din clasele primare.

Igiena mâinilor trebuie să se realizeze frecvent, dar şi dezinfecţia şi aerisirea claselor de curs vor trebui realizate zilnic, iar în fiecare zi se va face şi dezinfecţia materialelor didactice utilizate la orele de curs.

Ghidurile sanitare mai prevăd ca, începând din clasele primare, să se asigure distanţarea de minimum un metru între bănci sau separarea cu plexiglas, când spaţiul nu permite această distanţă.

Normele sanitare impun ca în cazul în care un copil dintr-o clasă se îmbolnăveşte, colegii lui să stea acasă, în izolare, timp de două săptămâni.

În cazul a trei îmbolnăviri, în clase diferite, unitatea de învăţământ se închide, iar elevii trec pe scenariul roşu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: