Ajutor pentru persoanele Centrului „Bogdan I” al Mănăstirii Bogdăneşti

Persoanele din Centrul de ajutor şi reabilitare creştină „Bogdan I” al Mănăstirii Bogdăneşti, din judeţul Suceava, au primit marţi, 28 iulie 2020, o masă caldă din partea Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi. Acţiunea filantropică a fost organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Prima acţiune socială după urcarea pe scaunul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic s-a desfăşurat marţi, 28 iulie 2020, la Mănăstirea Bogdăneşti, din judeţul Suceava. Aceasta a fost organizată cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic, la iniţiativa arhimandritului Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, din judeţul Iaşi, sprijinit de câţiva fii duhovniceşti.

De agapa frăţească, oferită în Centrul de ajutor şi reabilitare creştină „Bogdan I” au beneficiat 140 de persoane adăpostite aici. În biserica aşezării monahale s-a oficiat slujba Parastasului pentru cei adormiţi. Alături de preoţii slujitori, s-au rugat o parte dintre cei ce au contribuit, alături de părintele stareţ Nicodim, la oferirea mesei.

Arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a apreciat jertfa părintelui Gheorghe Loghinoaia, cel ce coordonează aşezământul de la Bogdăneşti, şi a menţionat că va fi alături şi cu alte ocazii de oamenii de aici: „Cu puţinul pe care vi L-a trimis Dumnezeu, aici, la Bogdăneşti s-a ridicat un aşezământ pentru oamenii lipsiţi de posibilităţi sau abandonaţi. Maica Domnului să răsplătească jertfa tuturor celor ce ostenesc pentru a-i îngriji pe semenii lor. Am venit cu mare drag la Mănăstirea Bogdăneşti, unde am găsit un părinte ce poate fi exemplu pentru toţi slujitorii Sfântului Altar”. Părintele Gheorghe Loghinoaia a remarcat că aşezământul monastic de la Bogdăneşti s-a axat pe ajutorarea semenilor nevoiaşi: „Aici, milostenia se săvârşeşte în mod organizat, iar noi ajutăm din ceea ce oamenii oferă la Sfântul Altar. În prezent, avem 150 de persoane în îngrijire, dintre care 68 sunt imobilizaţi la pat. Mulţumesc părintelui stareţ Nicodim Gheorghiţă pentru că a oferit o masă caldă oamenilor de aici şi celor ce au contribuit pentru această faptă de milostenie”.

Mănăstirea Bogdăneşti datează din jurul anului 1363, când voievodul Bogdan I Întemeietorul, împreună cu Maria, doamna sa, a construit aici un locaş de închinăciune. Este situată la 15 kilometri sud de Fălticeni, la marginea comunei Bogdăneşti, străveche vatră de răzeşi. Clădirile de pe actualul amplasament al aşezământului au început să se ridice în anul 1994.

CONSTANTIN CIOFU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: