De neînchipuit!

La Şcoala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc, studii universitare şi postuniversitare plătite nelegal

>„Plăţile efectuate pentru studii sunt nelegale şi constituie prejudiciu cert” constată Camera de Conturi Suceava

 În urma auditării plăţilor efectuate în anul 2019 la Şcoala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc, din subordinea Consiliului Judeţean Suceava, Camera de Conturi Suceava a depistat acceptarea la plată şi decontarea nelegală de studii universitare şi post-universitare care au avut ca beneficiare două persoane care ocupă un post de instructor-educaţie.

Echipa de audit a analizat, sub aspectul legalităţii şi regularităţii, mai multe documente, iar, în urma verificării acestora, auditorii publici externi au constatat că între Universitatea Oradea, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, pe de o parte, şi cele două persoane fizice, în nume propriu, de cealaltă parte, au fost încheiate contracte de studii în valoare de 5.200 de lei, însă facturile s-au emis în contul Şcolii Profesionale Speciale Câmpulung Moldovenesc, „contrar faptului că între cele două identităţi nu există nicio relaţie contractuală”. Obiectul plăţii facturilor, în sumă total de 5.200 de lei, îl reprezintă taxe de studiu la programul postuniversitar de formare psihopedagogică, conform contractelor nr. 5 şi nr. 6 din 20 septembrie 2019, în care părţile sunt Universitatea Oradea şi cele două persoane fizice, nicidecum Şcoala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc.

„Documentele prezentate nu îndeplinesc condiţiile de documente justificative, iar plăţile (…) efectuate pentru studii sunt nelegale şi constituie prejudiciu cert” se arată în Raportul de audit financiar nr. 685/105 din 14 mai 2020 al Camerei de Conturi.

Auditorii au calculat şi majorări de întârziere începând din octombrie 2019 şi până la finalizarea emisiunii de audit, respectiv până pe 13 mai 2020, valoarea acestora fiind de 416 lei.

Cauzele şi împrejurările care au condus la abaterea consemnată constau în nerespectarea prevederilor legale privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor, precum şi funcţionarea deficitară a controlului intern. Abaterile de la legalitate au determinat prejudicierea bugetul local cu suma de 5.616 lei, precum şi raportarea de date eronate în situaţiile economico-financiare întocmite la data de 31 decembrie 2019. „Au fost majorate plăţile efectuate, iar prin aceasta a fost denaturată execuţia bugetară” se precizează în raportul de audit al Camerei de Conturi Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comentarii

  1. raportarea de date eronate în situaţiile economico-financiare întocmite la data de 31 decembrie 2020!probabil este vorba de anul 2019

  2. Crai nou says:

    Corect. Multumim!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: