Biserica-monument „Naşterea Maicii Domnului”

Slujbă specială de pomenire a eroilor neamului, la „Turnul Unirii”

Întru veşnica pomenire a eroilor neamului care s-au jertfit pentru ca noi astăzi să trăim liberi într-un stat numit România, ieri, 4 iunie, la 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a dus la desăvârşirea României Mari, la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Suceava, în altarul de vară al „Turnului Unirii”, a avut loc o slujbă specială, oficiată de PS Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu pr. dr. Viorel-Ioan Vârlan, parohul bisericii-monument.

„Am făcut astăzi o slujbă de pomenire pentru eroii neamului la o sută, o sută şi ceva de ani, fiind un mod de a ne arăta recunoştinţa faţă de acei oameni vrednici care cu inima, cu mintea, pe căi diplomatice sau pe câmpurile de luptă au făcut ca noi astăzi să fim împreună într-o ţară numită România (…). Am o părere de rău şi ar trebui să fie una colectivă, să ne asumăm o «mea culpa» deoarece nu am ştiut să păstrăm moştenirea lăsată. Am pierdut nordul Bucovinei, Basarabia” a spus PS Damaschin Dorneanul în cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi. Ierarhul le-a reamintit că acum un secol, când s-a desăvârşit Marea Unire, „oamenii au lăsat interesele proprii, părerile personale şi au reuşit ca, într-un singur gând, să se coaguleze. Este bine să «plagiem» astăzi pilda lor ”. El a îndemnat să se păstreze o veşnică recunoştinţă acelor înaintaşi care prin eforturile lor au desăvârşit România Mare: „Să învăţăm din pilda acestor oameni vrednici. Să lăsăm interesele, dorinţele, pentru a sluji o comunitate, o ţară” a spus PS Damaschin, comparând comunitatea – prin versurile Horei Unirii a bardului de la Mirceşti – cu coeziunea existentă în rândul familiei, încheind cu o dorinţă a tuturor, oficialităţi sau credincioşi prezenţi la eveniment: „Îmi doresc ca, din Lombardia României, Suceava să redevină perla Moldovei, locul unde oamenii să vină să se odihnească şi trupeşte, şi duhovniceşte!”.

A urmat „Veşnica pomenire”, la care, conform obiceiului strămoşesc, au participat, într-o „horă”, cu toţii.

La slujba specială de pomenire a eroilor neamului au fost prezenţi Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, primarul Ion Lungu, viceprimarul Marian Andronache, Ioan Ciutac, secretarul Primăriei Suceava, Angela Zarojanu, consilier local, col. Marius Tăuteanu de la ISU Suceava, Ovidiu Doroftei, şeful Poliţiei Locale Suceava, Cristinel Grosu, preşedintele Curţii de Apel Suceava, Mărioara Ignat, preşedinta Tribunalului Suceava, maistru militar (r.) Dumitru Davidel, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Cultul Eroilor, col. (r.) Ioan Acatrinei, fost comandant al UM Radiolocaţie Dumbrăveni – Centrul I Radiolocaţie, membru al Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (ANCMRR – Filiala Judeţeană Suceava „Petru I Muşat”), monahia Elena Simionovici de la Mănăstirea Voroneţ, dr. Ioan Ieţcu, preşedinte al Fundaţiei „In Memoriam”, Viorel Nuţu, director General Construct, Dumitru Popescu, director SUCT, alţi apropiaţi ai parohiei care au vrut să împărtăşească împreună acest moment de sfinţenie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: