În perspectiva alegerilor pentru funcţia de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor

Mai mulţi primari din judeţ i-au scris Patriarhului Daniel să-l susţină pe PS Damaschin Dorneanul

> Aceasta a fost şi dorinţa ÎPS Pimen Suceveanul

 Mai mulţi primari din judeţul Suceava au transmis un memoriu Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, în care îi solicită să-l susţină în alegerile pentru funcţia de arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor pe episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, PS Damaschin Dorneanul, subliniind că acesta ar putea fi un bun continuator al activităţii ÎPS Pimen Suceveanul şi că fostul arhiepiscop şi-ar fi dorit ca PS Damaschin Dorneanul să-i urmeze în scaunul arhiepiscopal.

Vă prezentăm textul integral al memoriului transmis de primari din judeţul Suceava PF Daniel, Patriarhul BOR. (N.B.)

Preafericite Părinte Patriarh,

Cu deosebit respect, ne adresăm Preafericirii Voastre într-o situaţie care priveşte viaţa Bisericii din Bucovina în timpul care va urma. Suntem un grup de primari din judeţul Suceava, preocupaţi de bunăstarea oamenilor pe care îi avem în conducere. Iar unul din aspectele principale al bunăstării oamenilor este, Preafericirea Voastră, viaţa religioasă a acestora. Bucovina este o zonă în care viaţa religioasă este o prioritate pentru majoritatea cetăţenilor. Iar atât timp cât oamenii sunt apropiaţi de Biserică, avem şi noi certitudinea că lucrurile merg bine şi că va exista pace şi armonie între oameni, în special, şi între autorităţile locale şi Biserică, în general. De aceea, înaintăm acest memoriu Preafericirii Voastre pentru a ne asigura că viaţa Bisericii din Bucovina îşi va continua cursul firesc şi după trecerea la cele veşnice a Înaltpreasfinţiei sale, Arhipăstorul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor.

Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Pimen a rămas în inima tuturor bucovinenilor ca un ierarh vrednic, demn, gospodar şi curajos. Simplitatea şi grija lui neobosită pentru cei pe care i-a avut sub păstorire – în special pentru bătrâni şi nevoiaşi – i-a determinat pe credincioşii din Bucovina să păstreze credinţa strămoşească, frica de Dumnezeu şi ajutorarea aproapelui ca pe cele mai importante valori ale lor.

Ştim că, potrivit legiuirilor bisericeşti, postul rămas liber după decesul Arhiepiscopului Pimen va fi supus votului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi că în perioada ce va urma vom avea un nou arhiepiscop la Suceava. De aceea, ne adresăm Preafericirii Voastre, mizând pe rolul important pe care îl aveţi în cadrul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu rugămintea de a-l recomanda membrilor Sfântului Sinod pe Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, în funcţia de titular pentru scaunul arhiepiscopal din Suceava. Suntem încredinţaţi că aceasta este şi dorinţa Arhiepiscopului Pimen şi ne bazăm în această convingere chiar pe cuvintele Înaltpreasfinţiei Sale, care în ziua aniversării a 90 de ani a spus următoarele cuvinte, prin Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului: „Preasfinţitul Damaschin este cel potrivit pentru a fi succesorul meu în funcţia de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor”. Înaltpreasfinţitul Teodosie a făcut această mărturisire în plen, în cadrul unui eveniment public la care am participat şi unii dintre noi, eveniment desfăşurat la Muzeul Bucovinei din oraşul Suceava. Mai mult decât atât, în ziua hirotoniei întru arhiereu a Părintelui Damaschin, Înaltpreasfinţitul Pimen a afirmat următoarele cuvinte referitor la Preafericirea Voastră: „Ţin să mulţumesc, întâi de toate, lui Dumnezeu; dar rămân cu o bucurie mare: aceea că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a avut o încredere deplină în cele spuse de mine pentru Părintele Damaschin şi m-a crezut pe cuvânt”.

Aşadar, aţi respectat dorinţa Arhiepiscopului Pimen în ceea ce priveşte alegerea Părintelui Damaschin ca Episcop-vicar. Suntem încredinţaţi că aveţi în vedere dorinţa Înaltpreasfinţiei Sale şi susţinerea permanentă pe care a avut-o pentru Episcopul-vicar şi în ceea ce priveşte alegerea noului Arhiepiscop pentru Bucovina.

Aşadar, ne alăturăm şi noi dorinţei regretatului Arhiepiscop Pimen de a-l avea ca urmaş al său, în scaunul arhiepiscopal, pe Preasfinţitul Damaschin, pentru care şi-a pus cuvântul în faţa Sfântului Sinod şi în faţa Preafericirii Voastre. Avem convingerea că Înaltpreasfinţitul Pimen, un om foarte atent şi foarte responsabil în ceea ce priveşte luarea deciziilor, după cum l-am cunoscut cu toţii, a văzut în Preasfinţitul Damaschin capacitatea, intelectualitatea, duhovnicia, echilibrul, râvna, vrednicia şi toate celelalte calităţi necesare pentru a fi urmaşul său în scaunul arhiepiscopal.

 Preasfinţitul Damaschin Dorneanul este fiu al Bucovinei, născut în comuna Dorneşti din judeţul Suceava. Formarea teologică a început-o la Seminarul Teologic din Suceava, apoi la Facultăţile de Teologie Ortodoxă din Iaşi, Bucureşti şi Sibiu, unde a primit anul trecut titlul de Doctor în Teologie, dobândind o vastă cultură teologică. În perioada 2000-2004 a fost şi redactor al Radioului Trinitas Iaşi, slujind misiunea încredinţată de Preafericirea Voastră cu credinţă, competenţă şi loialitate. El s-a format din punct de vedere duhovnicesc la Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde a fost monah vreme de 13 ani, între 2004 şi 2017. Perioada petrecută în mănăstire l-a învăţat pe Preasfinţitul Damaschin ascultarea, smerenia şi simplitatea, trăsături care îl caracterizează şi în prezent

Preasfinţitul Părinte Damaschin a demonstrat în cei aproape 3 ani de activitate ca arhiereu vicar că este un urmaş vrednic al Înaltpreasfinţitului Pimen, dând dovadă de o înaltă ţinută morală şi intelectuală. Pe lângă pregătirea academică exemplară, Preasfinţitul Damaschin este un om de o înaltă omenie şi modestie, virtuţi care ne oferă certitudinea că viaţa Bisericii din Bucovina va fi pe mâini bune. Preasfinţitul Părinte Damaschin s-a arătat întotdeauna deschis la problemele şi propunerile noastre cu privire la implicarea Bisericii în viaţa socială, având cu toţii o colaborare foarte bună cu Preasfinţia Sa.

Credem că este şi firesc ca Episcopul vicar al Sucevei şi Rădăuţilor să urce în treapta de Arhiepiscop, pentru că în perioada de până acum a luat act şi s-a implicat în toate situaţiile şi provocările cu care se confruntă credincioşii şi Biserica din Bucovina, nu a ieşit niciodată din cuvântul superiorului său, Arhiepiscopul Pimen, şi cu orice ocazie, răposatul arhiereu a avut numai cuvinte de laudă la adresa Preasfinţitului Damaschin Dorneanul. Episcopul Damaschin este deja foarte iubit şi apreciat de către toţi sucevenii ortodocşi şi nu numai, este tânăr şi de perspectivă pentru viitor – mai ales în aceste vremuri grele pe care le trăim – iar predicile pe care le rosteşte sunt urmărite cu foarte mult interes de către credincioşi. Toate acestea ne încredinţează de faptul că ierarhul nostru vicar are o experienţă foarte bogată, pe lângă pregătirea academică superioară.

În cei trei ani de activitate ierarhică, Preasfinţitul Damaschin a preluat o bună parte din atribuţiile Arhiepiscopului Pimen, care a avut încredere deplină în el. Un alt ierarh, străin de provocările generate de cultele neoprotestante, străin de preoţii şi colaboratorii de la Centrul Eparhial, nu ştim în ce măsură s-ar putea adapta la funcţia rămasă vacantă la Suceava. Oricum, nu s-ar adapta mai bine ca Episcopul Damaschin, care este omul locului, fiu al Bucovinei şi episcopul vicar în funcţie.

 Un alt aspect important pe care vrem să îl aducem în discuţie este acela că Preasfinţitul Damaschin este deja cunoscut în Suceava ca o persoană demnă, corectă şi care nu acceptă niciun fel de compromisuri, iar blândeţea şi bunătatea care îl caracterizează se împletesc firesc cu autoritatea ierarhică pe care o impun prezenţa şi comportamentul său.

Preasfinţitul Damaschin este o persoană căreia nu i se poate reproşa nimic, iar faptul că presa locală şi naţională nu are subiecte negative pe care să le dezvăluie despre Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, despre Biserica din Bucovina sau chiar despre persoana Preasfinţiei Sale, i se datorează în mare măsură. Suntem în temă cu valul de critici la care este supusă Biserica Ortodoxă Română şi o parte din ierarhii ei, însă astfel de probleme au ocolit Bucovina datorită implicării impunătoare şi responsabile de care au dat dovadă ierarhii noştri, răposatul Arhiepiscop Pimen şi Preasfinţitul Episcop vicar Damaschin.

Mai mult decât atât, în ultima perioadă, când Înaltpreasfinţitul Pimen nu a putut fi implicat în activităţile administrative din cauza bolii care l-a răpus, Preasfinţitul Damaschin a avut o atitudine demnă, fiind foarte activ din punct de vedere misionar şi filantropic. Vom menţiona aici doar strângerea de fonduri iniţiată de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, prin grija Episcopului Damaschin, care a mobilizat o echipă de preoţi şi voluntari. În urma campaniei intitulate „Alături la greu” s-au adunat, într-un timp foarte scurt, 100.000 de euro pentru victimele virusului Covid-19, bani cu care s-au achiziţionat aparatură medicală şi materiale sanitare de protecţie pentru spitalele din Suceava, Fălticeni şi Rădăuţi. Această campanie nu Vă este necunoscută, pentru că Preafericirea Voastră aţi fost alături la greu Preasfinţitului Damaschin şi credincioşilor greu-încercaţi din Bucovina, contribuind cu 20.000 de euro la îndeplinirea şi împlinirea acestei lucrări. De menţionat este şi faptul că această campanie s-a desfăşurat după ce Arhiepiscopia Sucevei a donat iniţial 100.000 de euro Spitalului Judeţean „Sfântul Ioan cel Nou” în acelaşi scop. Aceste acţiuni caritabile au fost lăudate de către medicii spitalelor şi nu au fost trecute uşor cu vederea, iar Episcopul Damaschin este văzut deja ca un foarte bun administrator şi un apărător al celor aflaţi în suferinţă, cum de altfel ne-a obişnuit şi înaintaşul său, Înaltpreasfinţitul Pimen Suceveanul. Menţionăm că acest spirit de mobilizare ne-a impresionat şi pe noi şi am contribuit, fiecare în parte, la iniţiativa Preasfinţitului.

Având în vedere toate aspectele menţionate în acest memoriu, noi îl susţinem pe Preasfinţitul Damaschin în vederea ocupării funcţiei de arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, ştiind că asta a fost şi dorinţa Înaltpreasfinţitului Pimen. Îl considerăm omul potrivit pentru a primi această vrednicie. Vă rugăm şi pe Preafericirea Voastră, în calitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi Preşedinte al Sfântului Sinod, să-l susţineţi pe Preasfinţitul Damaschin la alegerile pentru stabilirea noului Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor şi să-l recomandaţi ca pe omul cel mai potrivit pentru scaunul arhiepiscopal de la Suceava.

 Avem încrederea că prezenţa Preasfinţitului Damaschin în scaunul Sucevei ne va motiva şi pe noi mai mult să sprijinim proiectele culturale, filantropice şi educaţionale ale Arhiepiscopiei, precum şi pe cele ale Bisericii Ortodoxe Române, pe care Preafericirea Voastră o păstoreşte cu dragoste şi jertfelnicie în aceste vremuri tulburi.

 Vă mulţumim pentru atenţia pe care ne-aţi acordat-o şi pentru că veţi lua în considerare dorinţa Înaltpreasfinţitului Pimen, cât şi a noastră, în ceea ce priveşte alegerea noului Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor! Vă încredinţăm de respectul şi preţuirea noastră, precum şi de buna colaborare dintre comunităţile locale şi Biserica din Bucovina! Vă dorim mult ajutor de la Dumnezeu în toată activitatea pe care o desfăşuraţi!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: