Incendiu într-o pădure de lângă Cernobâl

> Autorităţile ucrainene semnalează o creştere a nivelului de radioactivitate, dar afirmă că situaţia este sub control

Ucraina a semnalat, duminică, o creştere a nivelului de radioactivitate din cauza unui incendiu de pădure declanşat în zona de excluziune din jurul centralei de la Cernobâl, unde în 1986 a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie, potrivit Agenţiei Bucpress.

Sursa îl citează pe Egor Firsov, şeful serviciului de inspecţie ecologică din Ucraina, care a scris pe Facebook: „Avem veşti proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului”.

El şi-a însoţit mesajul cu o înregistrare video care arată un detector Geiger ce afişa un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decât normalul.

Bucpress menţionează că flăcările au cuprins peste 100 ha în parcela forestieră situată în jurul centralei, la 100 km nord de capitala Kiev.

Într-o primă fază, serviciile de urgenţă au dat asigurări duminică asupra faptului că nu există un nivel mai mare de radioactivitate, după ce totuşi sâmbătă au spus că s-au confruntat cu „dificultăţi” în eforturile lor de a stăpâni focul, din cauza creşterii radioactivităţii în unele locuri.

Autorităţile au dat asigurări că localităţile din apropiere nu sunt în pericol, iar două avioane, un elicopter şi 100 de pompieri au fost mobilizaţi pentru a lupta împotriva incendiului, potrivit sursei citate.

Egor Firsov a revenit, ieri, cu precizări, menţionând că situaţia este sub control, iar aerul din Kiev şi suburbii nu este afectat de incendiu. (N.B.; Foto: Sstc.ua)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: