Corona-populism

Ce ar fi dacă băncile nu ar mai oferi dobândă la depozitele atrase, populaţie sau companii, până în momentul în care pandemia va trece?

La început vor fi, să spunem, 5% dintre deponenţi care vor da fuga să îşi scoată leii din conturi şi să cumpere valută.

S-ar răspunde cu uşurinţă acestui val de retrageri, asigurându-se totodată şi nivelul de lichiditate necesar menţinerii în viaţă a economiei. Iar cursul leului ar creşte uşor.

După o lună-două, se anunţă că starea de urgenţă trebuie să fie prelungită.

Sistemul bancar nu mai răspunde la fel. Apar falimentele unor bănci mai mici, care trag după ele şi unele din categoria mijlocie.

În acest moment, statul, care luptă cu epidemia de Covid-19 şi trebuie să se împrumute de la bănci (luna aceasta vrea să atragă de la instituţiile financiare minimum 4 miliarde de lei) se vede obligat ca, în loc să ia, să dea.

Economia implodează. Sute de mii de locuri de muncă sunt pierdute. România cere ajutorul unei Uniuni Europene care suferă la rândul ei. Atunci apare salvatorul din Est.

Acesta este doar un scenariu.

În loc să se gândească, de exemplu, la cea mai bună formă pentru rezolvarea legii majorării pensiilor, politicienii şi-au reamintit că haina populismului este cea care le stă cel mai bine.

Chiar dacă guvernul a emis o nouă formă a OUG 37/2020, prin care încearcă să rezolve situaţia românilor ce solicită amânarea plăţilor la credite, cei din fosta coaliţie de guvernare au plusat.

Dorinţa celor care au iniţiat proiectul, aprobat deja de Senat, este ca: 1. numărul de luni cât se suspendă ratele să se adauge la sfârşitul perioadei de creditare fără dobânzi, taxe sau comisioane în plus; 2. să se suspende orice procedură de executare silită pe perioada îngheţării ratelor; 3. prevederile să se aplice tuturor debitorilor, persoane fizice şi companii, afectaţi de criza actuală.

Ce se va întâmplă însă dacă pandemia nu va fi stopată, iar ea va depăşi sfârşitul lui septembrie, dată ce este luată în considerare ca una în care economia a reînceput să funcţioneze?

Poate de aceea BNR a recomandat băncilor să îşi capitalizeze profiturile obţinute în 2019 pentru a putea face faţă viitoarelor provocări. Chiar dacă, „în prezent nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei”, aşa cum preciza dl Mugur Isărescu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: