De la Prefectura Suceava, precizări privind noile reglementări stabilite prin OM 7/2020 pentru şoferii de autovehicule de transport marfă

Prefectura Suceava aduce la cunoştinţa cetăţenilor, dar şi a operatorilor de transport interesaţi, că, prin Ordonanţa Militară nr. 7/ 2020, au fost aduse o serie de clarificări şi modificări cu privire la regimul aplicat, în perioada stării de urgenţă, pentru conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone şi anume:

– conducătorii autovehiculelor care NU prezintă simptome asociate Covid-19, completează o declaraţie pe propria răspundere (modelul declaraţiei este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor), prin care îşi asumă locaţia unde pot fi contactaţi în perioada dintre curse. Dacă angajatorul a asigurat pentru conducătorul auto materiale individuale de protecţie împotriva Covid-19, aceştia NU se supun măsurilor de izolare la domiciliu sau carantinare.

Prevederile de mai sus se aplică şi conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care se deplasează în interesul desfăşurării profesiei din România într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în România, ca stat de rezidenţă al conducătorului auto, indiferent dacă deplasarea se face la bordul autovehiculului de transport marfă sau prin mijloace individuale sau în cont propriu. Aceştia trebuie să prezinte, la intrarea în România, o adeverinţă de salariat, asumată de angajator.

– în cazul conducătorilor auto care tranzitează România, aceştia NU au obligaţia de a completa, la intrarea pe teritoriul României, declaraţia epidemiologică dacă respectă următoarele condiţii minime:

  1. Utilizează doar coridoare de tranzit şi puncte pentru trecerea frontierei de stat situate la capetele acestor coridoare, aprobate de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi Ministerul Afacerilor Interne, fiind interzisă abaterea de la acestea.
  2. Tranzitarea teritoriului României se face într-un interval de timp minim, fără a depăşi 48 de ore de la intrarea în România, incluzând şi perioadele de staţionare pentru odihna zilnică normată;
  3. Staţionarea autovehiculului se realizează exclusiv în parcări situate pe coridoarele de tranzit, marcate în mod corespunzător.

În cazul în care, conducătorul autovehiculului NU respectă cerinţele expuse mai sus, acesta va fi obligat să intre în carantină instituţionalizată pentru o perioadă de 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea sa. În acest caz autovehiculul poate fi preluat de un reprezentant al deţinătorului.

La intrarea în ţară, conducătorul auto este obligat să aplice, pe părţile vitrate ale autovehiculului (parbriz), un colant special pus la dispoziţie de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, respectiv să păstreze asupra sa formularul de tranzit al cărui model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

De asemenea, informăm transportatorii de material lemnos că, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Militare nr. 7/ 2020, art. 17, personalul gărzilor forestiere teritoriale şi judeţene sau cu atribuţii de control/de pază pe linie silvică va participa în dispozitivele de ordine publică şi control al circulaţiei pe drumurile publice, împreună cu personalul Ministerului Afacerilor Interne şi al Ministerului Apărării Naţionale, în vederea desfăşurării activităţilor/controalelor specifice pe linie de control silvic. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: