Atletism

Familia campionilor Cristina şi Silviu Casandra, tot în „competiţie”, dar la domiciliu

Cea mai medaliată familie, din punct de vedere sportiv, din judeţul Suceava, este cea a multiplilor campioni Silviu şi Cristina Casandra. Să rememorăm performanţele celei mai bune sportive, „adoptate” în Bucovina.

Primul ei succes internaţional a fost câştigarea medaliei de bronz în cursa de 5.000 de metri la Campionatele Mondiale de atletism juniori din 1996 de la Beijing. De asemenea, ea a ocupat locul al treilea pe această distanţă în 1999, la Universiada din Palma de Mallorca. La Campionatele Mondiale Studenţeşti din Jena 2000, ea a fost a treia la schiul de fond. După această perioadă de căutări, Cristina s-a concentrat pe cursa cu obstacole.

Prima performanţă a sportivei care face cinste Clubului Municipal Suceava a fost realizată pe 7 august 2000, când a stabilit un record mondial în cursă, cu un timp de 9:43,64 min, la Bucureşti, şi a scăzut marca veche a rusoaicei Yelena Motalova cu mai mult de cinci secunde. La doar trei săptămâni după asta, Cristina Casandra, la Reims, în Franţa, şi-a îmbunătăţit propriul record mondial la 9:40,20 minute. Mai puţin de un an mai târziu, ea şi-a pierdut recordul la Justyna Bąk din Polonia.

La Universiada 2003, din Daegu, Cristina Casandra a câştigat o altă medalie de bronz în proba de 5000 de metri. În această probă, ea a terminat a şaptea la Campionatele Mondiale de atletism din 2005 la Helsinki şi a zecea la Campionatele Europene de atletism din Gothenburg, din 2006. La Campionatele Mondiale de Atletism 2007, de la Osaka, a ocupat locul şase şi în acelaşi an la finala mondială de atletism, din Stuttgart, locul trei.

În 2008, Casandra a participat la Jocurile Olimpice, pentru prima dată, la Beijing. Acolo a realizat recordul personal şi astfel a ocupat locul cinci în cursa de repede, care a fost ulterior corectată pe locul patru după interzicerea dopajului unui atlete din Rusia.

Casandra este de trei ori campioană a cursei de obstacole din România (2003, 2007 şi 2009).

Cea mai titrată atletă a CSM Suceava a fost portdrapelul acestui club ani de-a rândul şi acum este antrenoare şi mentor al Grand Prix-ului care-i poartă numele şi face cinste Bucovinei.

Soţul Cristinei Casandra este şi el un atlet de top, Silviu Casandra fiind multiplu campion naţional al României la marş. Sportivul sucevean a terminat cursele printre primii, de la Campionatele Mondiale de juniori de la Lisabona, din Portugalia, şi până la Campionatele Europene din Spania. Silviu Casandra deţine şi în prezent recordul de titluri naţionale în proba de marş din România.

Am prezentat, oarecum, istoria familiei de sportivi de legendă din Suceava, cei doi având şi două fetiţe care le calcă, una mai repede şi cealaltă mai încet, pe urme. Această familie dinamică se află în această perioadă la domiciliu şi încearcă să rezolve problemele de alergare pe spaţii mai mici.

„Este o perioadă foarte complicată pentru sportivi ca noi, care deşi am trecut de prima tinereţe, am făcut mişcare tot timpul în spaţii deschise, pe distanţe mari. Ne sacrificăm pentru cele mici, care ne ocupă toată energia, dar ne menţin în formă.

Avem bicicletă şi bandă de alergare şi ne relaxăm acolo când avem timp. Trecem printr-o perioadă foarte dificilă şi stăm acasă pentru fetiţele noastre şi pentru sportivii pe care-i pregătim în acest moment.

Ţinem legătura cu elevii noştri de la CSM Suceava tot timpul şi încercăm să le facem un program cât mai flexibil şi uşor de realizat. Acum, sănătatea este pe primul loc şi chiar în condiţiile în care suntem în carantină, în aceste zile, trebuie să fim pozitivi şi să ne păstrăm forma fizică.

Sunt absolut convins că vom trece peste aceste momente dificile şi că ne vom bucura din nou de alergare prin frumoasele peisaje ale Bucovinei.”

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI