Decizia amânării JO de la Tokyo, primită cu uşurare de lumea sportului mondial

 Sportivii, organizaţiile sportive naţionale şi federaţiile sportive naţionale şi internaţionale au reacţionat cu tristeţe sau uşurare la vestea că Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate marţi cu un an din cauza pandemiei de coronavirus.

Competiţia polisportivă de la Tokyo, programată iniţial între 24 iulie şi 9 august 2020, va avea loc nu mai târziu de vara anului 2021, conform acordului dintre premierul japonez Shinzo Abe şi preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach.

Reacţii după amânarea JO 2020:

Giovanni Malago, preşedintele Comitetului Olimpic Italian (CONI) şi membru al CIO: „Este o decizie excelentă, care a fost luată în timp record, ţinând cont de interesele aflate în joc (…). Faptul că Jocurile se pot disputa până în vara anului 2021 înseamnă că există dorinţă de a lua în considerare toate opţiunile posibile, inclusiv aceea de a se ţine în primăvară. (…) Mă gândesc la sportivi, la cei care s-au exprimat deja în privinţa viitorului lor şi a celor care se gândesc ce să facă. Campionii noştri, în special cei mai experimentaţi, pot da un nou exemplu de pasiune şi determinare devenind în 2021 simboluri ale Jocurilor de la Tokyo”.

Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI): „UCI a remarcat cu satisfacţie acordul intervenit între guvernul japonez, Comitetul de organizare şi CIO (…). Amânarea Jocurilor pentru 2021 este în interesul sănătăţii şi al sportivilor, precum şi al tuturor persoanelor şi al părţilor implicate. Decizia de amânare a Jocurilor 2020 va fi luată în considerare de UCI în consultările în curs cu părţile decizionale în privinţa calendarului internaţional”.

Cvintupla campioană olimpică americană la înot Katie Ledecky: „Azi, când ne confruntăm cu mari provocări, putem visa la Jocuri Olimpice minunate, într-o ţară frumoasă. Acum e timpul să îi susţinem pe toţi cei care muncesc pentru a-i vindeca pe cei bolnavi şi să rămânem sănătoşi”.

Baschetbalistul spaniol Pau Gasol, medaliat cu argint la Jocurile Olimpice în 2008 şi 2012 şi cu bronz în 2016: „Este o perioadă foarte dificilă pentru toată lumea şi sportul îşi asumă rolul său enorm. Sănătatea şi bunăstarea trebuie să prevaleze asupra altor consideraţii. Ţin să mulţumesc CIO pentru că a luat o decizie aşa de dificilă, necesară pentru a garanta securitatea tuturor persoanelor implicate în sărbătorirea Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Este responsabilitatea tuturor de a rămâne uniţi pentru a face faţă acestei teribile pandemii. Împreună, vom câştiga medalia de aur”.

Luptătorul american Jordan Burroughs, medaliat cu aur la JO 2012 (cat. 74 kg): „O să ne plângem sau o trecem peste asta? Eu le fac pe ambele”.

Carli Lloyd, componentă a echipei naţionale feminine de fotbal a Statelor Unite, campioană olimpică în 2008 şi 2012, pentru NBC News: „Asta depăşeşte Jocurile Olimpice. Cred că este o alegere bună. Bineînţeles, fiecare sportiv era nerăbdător să participe la Jocurile din această vară. Acum, când lumea este ocupată cu un virus fără precedent, care continuă să agraveze situaţia, amânarea părea inevitabilă. Cred că este lucrul potrivit pentru a asigura sănătatea spectatorilor, a muncitorilor, sistemul de sănătate şi sportivii din lumea întreagă”.

Selecţionerul echipei masculine de handbal a Franţei, Guillaume Gille, pe site-ul federaţiei: „Ingredientele nu se mai regăseau. Amânarea, având în vedere situaţia sanitară din lume, îmi părea evidentă. Având în vedere aglomerarea care există, trebuie găsite strategii pentru a face un nou calendar 2020-2021. Îmi pun întrebări în primul rând legate de datele turneelor de calificare olimpică şi de preliminariile pentru Campionatul Mondial 2021, care vor trebui inserate într-un sezon în care cluburile au cupe europene, în care e un Campionat Mondial în Egipt (ianuarie 2021).”

Ciclistul belgian Victor Campenaerts, deţinătorul recordului mondial al orei: „Este o decizie bună, singura pe care organizatorii o puteau lua. Existau deja zvonuri că Jocurile Olimpice se vor desfăşura în noiembrie sau decembrie, dar cred că ar fi cu adevărat ciudat să avem Jocuri de vară iarna. Pentru mine, ca ciclist, sunt numeroase ocazii să strălucesc, dar pentru prietena mea (înotătoarea Fanny Lecluyse), este un moment ciudat. Ea era deja calificată, va fi ea calificată şi pentru Jocurile Olimpice de anul viitor? Va trebui să se califice din nou? Ea se gândea să se retragă după aceste Jocuri”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: