Încă 10 ani de rate şi dobânzi la creditul „Utilităţi şi mediu la standarde europene”

>Până pe 31 decembrie 2019, au fost rambursate 19 rate de capital în valoare de 23,17 milioane de euro şi dobânzi cumulate de 36,38 de milioane de euro >„Îmi doresc foarte mult sprijinirea localităţilor care au în apropiere magistrale de gaze naturale sau pentru care nu ar costa foarte mult construirea unor magistrale” susţine Gheorghe Flutur, preşedintele CJ

Încă un deceniu vor mai plăti judeţul Suceava şi localităţile asociate rate, dobânzi şi alte obligaţii financiare în cadrul serviciului datoriei publice locale aferente finanţării rambursabile contractate pentru implementarea proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”.

În 2004, Consiliul Judeţean Suceava şi 59 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ contractau, cu garanţie guvernamentală, un credit de 86,3 milioane de euro. Durata împrumutului este de 26 de ani şi 6 luni, respectiv între martie 2004 şi septembrie 2030, cu o perioadă de rambursare de 240 de luni, cât şi cu o perioadă de graţie de 60 de luni. Dobânda la care a fost parafat contractatul de creditare este de „euribor 6m” +3,95% pe an, cu un comision de aranjament de 1,55% pe an şi comision de 1,05% la acordare. Potrivit analizei privind serviciul datoriei publice, dată publicităţii de Consiliul Judeţean, conform contractului de credit extern cu Deustche Bank AG Londra, transferat, pe 10 octombrie 2011, către Erste Group Bank AG Viena, din finanţarea rambursabilă amintită, până pe 31 decembrie 2019 au fost rambursate 19 rate de capital în valoare de 23,17 milioane de euro şi dobânzi cumulate de 36,38 de milioane de euro.

Recent, Daniel Cadariu, senator PNL de Suceava, semnala că pentru componenta gaze naturale a proiectului „Suceava –Utilităţi şi mediu la standarde europene”, în bugetul de stat a fost prinsă o sumă de 12,3 milioane de lei. Conform parlamentarului sucevean, din total, 9,2 milioane de lei vor face obiectul achitării ratelor şi dobânzilor aferente anului 2020, în timp ce 3,1 milioane de lei vor fi plăţi în contul restanţelor din anul 2019.

Gheorghe Flutur, preşedintele CJ Suceava, sublinia, într-o conferinţă de presă, că introducerea gazelor naturale în localităţile judeţului este pe agenda discuţiilor cu Ministerul Dezvoltării, „existând o strategie în curs de elaborare”. „Îmi doresc foarte mult sprijinirea localităţilor care au în apropiere magistrale de gaze naturale sau pentru care nu ar costa foarte mult construirea unor magistrale. Aceasta în special în zonele deficitare în păduri, pentru a scădea presiunea asupra pădurii, în ceea ce priveşte lemnul de foc” a precizat Gheorghe Flutur.

Înainte de sfârşitul anului 2019, senatorul Ioan Stan, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD, anunţa că, pentru plăţi în cadrul programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene”, la rectificativ, Guvernul Dăncilă alocase judeţului Suceava o sumă de 30 de milioane de lei.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: