De la Casa de Pensii

Ajutoare de înmormântare majorate

> În cazul asiguratului şi al pensionarului creşterea este de 266 de lei, în cel al decesului unui membru de familie al acestora majorarea fiind de 133 de lei

 Începând cu luna ianuarie, cuantumul ajutoarelor de deces creşte. Majorarea este consacrată prin Legea nr. 6 din 2020, iar, potrivit Casei Judeţene de Pensii Suceava, sprijinul pentru înmormântare este de 5.429 de lei, în cazul asiguratului sau pensionarului, creşterea fiind de 266 de lei faţă de anul trecut, când acordată era suma de 5.163 de lei. În anul acesta, pentru un membru de familie al asiguratului sau al pensionarului se acordă un ajutor de 2.715 de lei, cu 133 de lei mai mult decât în 2019, când s-au dat 2.582 de lei.

Potrivit legii, ajutorul de deces se acordă în cazul decesului asiguratului, pensionarului ori a unui membru de familie al acestora, ajutorul fiind achitat în maxim 3 zile lucrătoare de la completarea cererii al Casa Judeţeană de Pensii. Potrivit prevederilor legale în vigoare, în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de înmormântare este plătit soţului supravieţuitor, copilului, părintelui, tutorelui, curatorului sau oricărei persoane care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile cauzate de deces. Dacă decesul este al unui membru de familie, sprijinul financiar este achitat asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat. Potrivit aceloraşi reglementări, în categoria membrilor familiei intră soţul, soţia, părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi; copiii proprii; copiii adoptaţi; copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau până la 26 ani, dacă îşi continuă studiile; copiii, indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani. Actele necesare acordării ajutorului de deces sunt cererea tip; certificatul de deces în original şi copie; actul de identitate al solicitantului în original şi copie; acte de stare civilă ale solicitantului, în original şi copie, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar; dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces, în original şi copie. De asemenea, după caz, se va depune act medical, în original, emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani, iar, pe de altă parte, adeverinţa, în original, care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârstă cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: