De la 1 ianuarie 2020

Costul încălzirii în municipiul Suceava creşte cu 15%

> Preţul gigacaloriei va fi majorat de la 180 de lei la 207 lei, fără TVA > Thermonet ceruse încă din luna iulie majorarea tarifelor

Preţul încălzirii în municipiul Suceava va fi majorat începând cu data de 1 ianuarie 2020 de la 180 de lei fără TVA (în prezent) la 207 lei, fără TVA.

Potrivit unui proiect de hotărâre care urmează să fie adoptat în şedinţa Consiliului Local Suceava din 30 ianuarie, urmează să se aprobe majorarea preţului pentru energia termică transportată, distribuită şi furnizată de Thermonet SRL de la 180 lei/Gcal (exclusiv TVA) la 207 lei/Gcal (exclusiv TVA), începând cu luna ianuarie 2020.

Tariful de 207 lei/Gcal (fără TVA) se împarte pe cele două componente, respectiv: 78,87 lei/Gcal (fără TVA) pentru serviciul de transport şi furnizare a energiei termice, practicat pentru agenţii economici alimentaţi din reţeaua de transport a agentului termic, şi 128,13 lei/Gcal (fără TVA) pentru serviciul de distribuţie şi furnizare a energiei termice.

 Totodată, potrivit proiectului, se aprobă preţul local pentru energia termică destinată populaţiei de 480,18 lei/Gcal (inclusiv TVA), precum şi preţul local pentru energia termică destinată agenţilor economici de 403,51 lei/Gcal (exclusiv TVA), începând cu luna ianuarie 2020.

Prin HCL nr. 283/15.10.2018 s-a aprobat preţul local pentru energia termică destinată populaţiei de 448,05 lei/Gcal (inclusiv TVA), precum şi preţului pentru energia termică destinată agenţilor economici de 376,51 lei/Gcal (exclusiv TVA), începând cu data de 9 noiembrie 2018. Preţul local la care se facturează energia termică pentru populaţie este de 240 lei/Gcal (inclusiv TVA).

Iniţiatorul proiectului de hotărâre, primarul Ion Lungu, arată că preţul de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice de 180 lei/Gcal (exclusiv TVA) a fost stabilit în baza contractului de concesiune încheiat cu Thermonet SRL, în urma procedurii de licitaţie.

El precizează că, prin hotărâre, Consiliul Local al municipiului Suceava a aprobat bilanţul termoenergetic al Thermonet SRL pentru sistemul de alimentare cu energie termică a municipiului Suceava, iar printr-o adresă din luna iulie, Thermonet a solicitat Consiliului Local al municipiului Suceava aprobarea modificării preţului la energia termică transportată, distribuită şi furnizată populaţiei motivând inflaţia, creşterea preţului la energia electrică şi debranşările unor consumatori de la sistemul centralizat de energie termică.

Primarul subliniază că modificarea preţului la energia termică nu a fost propusă aprobării Consiliului Local în şedinţa din august 2019 din cauza lipsei avizului ANRE, aviz care a fost emis însă în 25 noiembrie. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Stiutor De Chestii says:

    Titlul sugereaza ca vom plati cu 15% mai mult, dar sintagma
    “costul încălzirii” nu inseamna cat plateste populatia, ci cati bani primeste Thermonet.

    Pe site-ul primariei am regasit proiectul de HCL respectiv si acolo nu se vorbeste despre “pretul facturat populatiei”, deci acesta ramane neschimbat (va creste subventia).

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: