USV a semnat un acord bilateral cu Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir” din Chişinău

Acordul privind colaborarea ştiinţifică şi dezvoltarea programelor de mobilitate academică

În data de 29 noiembrie 2019, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a primit vizita unei delegaţii oficiale a Universităţii de Stat „Dimitrie Cantemir” din Chişinău, Republica Moldova.

Cu această ocazie, conducerile celor două universităţi au semnat un acord bilateral, având drept scop dezvoltarea cooperării academice între părţi, în domeniile de interes comun.

Potrivit unui comunicat al USV, principalele direcţii de cooperare prevăzute în acord includ, printre altele, publicarea în comun a rezultatelor cercetărilor ştiinţifice şi schimbul de publicaţii, realizarea mobilităţilor studenţilor şi recunoaşterea rezultatelor academice obţinute în cadrul acestor mobilităţi, promovarea programelor de formare oferite de partener şi diseminarea acestor informaţii în rândul propriei comunităţi academice, derularea unor programe de studiu comune în format diplomă dublă sau/şi diplomă comună şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare între şcolile doctorale din cadrul celor două instituţii de învăţământ şi susţinerea efectuării unor stagii de documentare pentru doctoranzi şi tineri cercetători.

Sursa citată arată că un alt punct important prevăzut în acord îl reprezintă cooperarea în cadrul programelor de cercetare. În acest sens, este prevăzută colaborarea cu scopul atragerii de finanţări externe (europene sau de altă natură), care vor permite dezvoltarea şi implementarea unor proiecte comune de cercetare, cu sau fără participarea altor parteneri, şi facilitarea accesului la propriile laboratoare sau centre de cercetare pentru reprezentanţii partenerului. De asemenea, cele două universităţi şi-au asumat identificarea de oportunităţi pentru autori şi încurajarea publicării de articole în periodicele ştiinţifice ale celeilalte părţi şi în volumele colective editate sub egida acestora. Publicaţiile comune ale autorilor se vor edita în baza unor contracte care vor reglementa detaliile privind stabilirea editorului/ editorilor, implicaţiile financiare şi distribuţia.

În ceea ce priveşte mobilităţile studenţeşti, este prevăzută încheierea unor acorduri specifice care să permită, anual, unui număr de 2-5 studenţi să urmeze cursuri în cadrul universităţii partenere, studenţii aflaţi în mobilitate fiind scutiţi de taxe de şcolarizare în cadrul universităţii gazdă, menţionează USV.

Referitor la mobilităţile cadrelor didactice, acestea vor fi de predare sau de formare, punându-se accentul pe cooperarea pentru crearea şi derularea unor programe de studii gestionate în comun, în cadrul uneia dintre instituţii, în funcţie de nevoile specifice identificate în cadrul parteneriatului, precizează comunicatul universităţii sucevene. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: