Un sfert de miliard de euro pentru extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţul Suceava

> Gheorghe Flutur: Acest proiect este un pas uriaş spre confort şi civilizaţie. Peste 226.000 de suceveni vor beneficia de acest proiect foarte amplu

 Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, joi, că în data de 16 decembrie, la ora 12, la Ministerul Fondurilor Europene, va fi semnat proiectul de extindere şi modernizarea sistemelor de apă potabilă şi apă uzată în judeţul Suceava în valoare de 234 de milioane de euro, proiect de care vor beneficia peste 220.000 de suceveni.

„Este cel mai mare proiect pe care îl implementăm, de aproape un sfert de miliard de euro. E un lucru bun. Durata de implementare este de 4 ani” a spus preşedintele Flutur.

El a arătat că prin proiect se reabilitează cinci surse de apă şi se construiesc trei noi surse de apă la Vicovu de Sus, Marginea şi Putna şi se extinde aducţiunea de apă potabilă pe o lungime de 8,3 km, dar se vor reabilita şi înlocui conducte de aducţiune pe o lungime de 29,4 km.

Totodată, se vor construi cinci rezervoare de apă noi, cu capacităţi între 500 şi 3000 mc, se reabilitează 13 rezervoare, se construiesc 22 de staţii de pompare a apei potabile şi se vor reabilita patru staţii.

În ceea ce priveşte distribuţia apei potabile, vor fi montate conducte noi pe o lungime de 295 km şi se vor reabilita 18,9 km de conducte.

Preşedintele Gheorghe Flutur a mai spus că în ceea ce priveşte apa uzată va fi extinsă reţeaua de conducte cu 321 km şi se vor reabilita 4,6 km, dar că se vor construi şi 107 staţii de pompare a apei uzate.

Mai mult, prin proiect vor fi construite patru noi staţii de epurare la Vicovu de Sus, Marginea, Putna şi Dolhasca şi se vor reabilita staţiile de epurare de la Suceava, Siret şi Câmpulung Moldovenesc şi 40 km de reţele de refulare a apei uzate spre râuri.

„E un proiect foarte amplu” a precizat Flutur.

El a menţionat că, potrivit datelor pe care le-a obţinut de la operatorul regional de apă ACET Suceava, consumul lunar mediu pe persoană este de 2,3 mc de apă, iar gradul de conectare este aproape de 90% în urban şi de 75% în urbanul mic şi rural.

„Acest proiect este un pas uriaş spre confort şi civilizaţie” a declarat preşedintele CJ Suceava.

El a explicat că din 2020 vor apărea cheltuieli noi în ceea ce priveşte gestionarea apei uzate, iar costurile provin mai ales din nămolurile rezultate în urma epurării apei uzate, care trebuie neutralizate.

„Sunt directive europene pe care trebuie să le explicăm” a spus Flutur, care a menţionat că a cerut specialiştilor din CJ Suceava şi ACET să explice în fiecare localitate inclusă ce înseamnă acest proiect din punct de vedere al avantajelor şi obligaţiilor.

La rândul său, liderul consilierilor judeţeni PSD, Mihai Grozavu, a apreciat importanţa acestui proiect. El consideră că după ce va fi implementat, judeţul Suceava va atinge în acest domeniu nivelul din Uniunea Europeană.

Consiliul Judeţean Suceava a aprobat, ieri, planul anual de evoluţie a tarifelor pentru furnizarea serviciilor publice de alimentare cu apă, colectare şi tratare ape uzate conform rezultatelor analizei cost-beneficiu pentru proiectul regional „Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Suceava, în perioada 2014 – 2020”.

Astfel, potrivit planului, preţul apei potabile va creşte de la 4,58 de lei fără TVA/mc în 2019 la 4,70 lei/mc în 2020 (creştere de 2,7%), la 4,85 lei/mc în 2021 (creştere de 3,2 %), la 4,91 lei/mc în 2022 (creştere de 1,2%) şi la 4,96 lei/mc (creştere de 1%).

În ceea ce priveşte preţul apei uzate, tariful va creşte de la 3,16 lei/mc fără TVA la 3,48 de lei/mc în 2020 (creştere de 10,1%), la 3,55 lei/mc în 2021 (creştere de 2%), la 3,83 lei/mc în 2022 (creştere de 8%) şi la 4,51 lei/mc în 2023 (creştere de 17,8%).

Prin proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Suceava, în perioada 2014-2020”, promovat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), continuă procesul investiţional derulat prin POS Mediu 2007-2013 şi sunt propuse investiţii pentru modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată în 14 localităţi din judeţ, respectiv în localităţile: Suceava, Şcheia, Salcea, Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Vicovu de Sus, Marginea, Siret, Suceviţa, Putna, Dolhasca, şi Mitocu Dragomirnei, în valoare totală de 234.476.395 euro, beneficiari fiind aproximativ 226.000 locuitori. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: