Conferinţă culturală şi spiritual

„Turnul Unirii: de la gând la faptă”

De Ziua Bucovinei, pe data de 28 Noiembrie, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” a găzduit în Sala de Arte „Elena Greculesi” conferinţa culturală şi spirituală „Turnul Unirii: de la gând la faptă”.

Alexandru-Ovidiu Vintilă, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni şi redactor-şef al revistei „Bucovina Literară”, a salutat publicul aflat în sală, apoi cuvântul a fost preluat de preotul doctor în istorie Viorel-Ioan Vârlan, de la Biserica „Naşterea Maicii Domnului”. După ce a mulţumit publicului pentru prezenţă, a vorbit despre realizarea Turnului Unirii, construit în cinstea eroilor neamului nostru. Părintele a mai precizat că această biserică-monument a fost ridicată în preajma fostei închisori a Sucevei, zidită de austrieci în 1885, acolo unde, în perioada comunistă, foarte mulţi oameni, majoritatea studenţi, au suferit pentru că şi-au iubit şi apărat patria şi credinţa. Acesta a mai amintit şi de fondarea ansamblului „In memoriam” în anul 1995, dar şi de înfiinţarea în 1996 a revistei „In memoriam” de către fundaţia cu acelaşi nume şi de un film documentar realizat cu sprijinul Trinitas TV, „Suceava şi paradisul comunist”. Acesta ilustrează, prin amintirile scriitorului Eugen Dimitriu, suferinţa şi patimile îndurate în vremea încarcerării sale de către comunişti, cât şi ororile îndurate de către ceilalţi deţinuţi. Părintele a mai spus că monumentul, zidit în 2018, se va sfinţi anul viitor, dar cele trei clopote mari vor suna pentru prima dată anul acesta, la Sfânta Liturghie de pe 1 decembrie.

În continuare, doctor Ioan Ieţcu, preşedintele Fundaţiei „In memoriam”, a vorbit despre importanţa cunoaşterii trecutului şi de obligaţia de a ne respecta valorile şi neamul, recitând o poezie a unuia dintre pacienţii săi, un tânăr de 17 ani, bolnav de tetrapareză, ale cărui versuri atestă Bucovina şi dragostea de Bucovina ca centru al preocupărilor sale. Ioan Ieţcu a mai amintit şi despre o vizită pe care făcut-o copiilor săi în Seattle, atunci când a avut ocazia să viziteze conacul Reginei Maria oferit acesteia de un magnat, cu prilejul vizitei făcute în Statele Unite ale Americii în 1926.

Gabriela Platon, Maica Stareţă a Voroneţului, însoţită de Maica Proinstareţă Irina Pîntescu, a spus că participarea la acest eveniment reprezintă „o mărturisire de credinţă a fiecăruia dintre noi, a unităţii de suflet care evocă unirea ţării noastre, un exerciţiu foarte bun de a ne redescoperi rădăcinile, fiind şi o vizită pe care am putea s-o facem strămoşilor noştri care se odihnesc la cimitirul de la Cernăuţi”. Apoi, a oferit în mod simbolic Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” un poster în care este ilustrată imaginea mormântului patronului bibliotecii şi totodată a membrului fondator al Academiei Române, I. G. Sbiera.

După ce conf. univ. dr. Radu Bruja, de la USV, a vorbit despre proximitatea Unirii Bucovinei şi despre unificarea acesteia, arhitectul Doru Olaş, cel care a proiectat întregul ansamblu arhitectonic al monumentului, a prezentat simbolistica construcţiei şi a clopotelor, spunând că „amprenta Turnului Unirii ilustrează trinitatea şi reunirea tuturor românilor, fiind amplasat într-o zonă marcată preponderent spiritual, adevărat focar al ortodoxiei”. În încheierea evenimentului, Alexandru-Ovidiu Vintilă a mulţumit invitaţilor, cadrelor didactice şi elevilor de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” pentru participare şi a urat un călduros la mulţi ani tuturor bucovinenilor.

LAVINIA ŢĂRANU

Foto: ADRIAN POPOVICI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: