Social-democraţii suceveni au depus coroane de flori la monumentul Unirii Bucovinei cu Patria Mamă

Ieri, de Ziua Bucovinei, membri ai activului Partidului Social Democrat, în frunte cu Dan Ioan Cuşnir, preşedintele organizaţiei municipale din reşedinţa de judeţ, consilieri judeţeni, consilieri locali, şefi de instituţii publice, au depus coroane de flori la Monumentul Unirii Bucovinei cu Patria Mamă, de la intersecţia Bulevardului „1 Decembrie 2018” cu Calea Obcinilor din municipiul Suceava. Ceremonia de ieri a social-democraţilor s-a desfăşurat după ce aceştia, alături de conducerile Consiliului Judeţean, Instituţiei Prefectului şi Primăriei Suceava, au participat la o manifestare similară organizată la bustul unionistului Iancu Flondor, de lângă Palatului Administrativ.

În 2018, cu prilejul Centenarului Marii Unirii, la iniţiativa alesului judeţean Mihai Grozavu, membrii PSD Suceava au fost singurii, ca de altfel şi în acest an, care au adus un omagiu înaintaşilor unionişti la Monumentul Unirii Bucovinei cu Patria Mamă din capitala judeţului. De altfel, actualul consilier judeţean PSD Mihai Grozavu, în calitatea sa de vicepreşedinte al executivului judeţean, este iniţiatorul proiectului de hotărâre de Consiliu Judeţean prin care s-au pus bazele ridicării Monumentului proiectat de Nicolae Porumbescu, „cel mai mare arhitect al Bucovinei”. Important de menţionat este că, în concepţia autorului proiectului, pilonii edificiului omagial ar reprezenta cele patru provincii care s-au unit în urmă cu 101 ani, crucea simbolizând credinţa ortodoxă, într-o zonă cu foarte multe mănăstiri şi edificii de cult, iar clopotul semnificând chemarea sfântă la unire. Cupola Monumentului „stilizează” Coroana Regală, care „înglobează” sub ea cele patru provincii-pilon. Pentru o mai puternică simbolistică, pilonii-provincie sunt placaţi cu scări frânte stilizate, menite a sugera drumul greu către atingerea idealului Unirii. Din păcate, nu au mai fost amenajate instalaţia electrică care urma să lumineze crucea şi clopotul şi nici bazinul cu apă, ansamblu care, într-un joc de lumini şi umbre, ar fi scos în evidenţă, metaforic, „durerea şi lacrimile poporului de-a lungul greului drum al făuririi statului naţional unitar român”. După ce iniţial monumentul a fost doar o machetă – sfinţită de ÎPS Pimen şi un sobor de preoţi în anul 1995 –, firma SUCT Suceava l-a construit, în intervalul 2002-2004, din beton armat placat cu alcobon „un aliaj nemuritor, care dă frumuseţe, dar, în acelaşi timp, rezistenţă şi siguranţă”. Forma finală s-a bucurat şi de contribuţia arhitectului-şef Constantin Rabiniuc, la finalizarea obiectivului având loc o doua slujbă de sfinţire, oficiată tot de ÎPS Pimen.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: