Douăsprezece persoane au consumat carne de mistreţ infestată cu trichinella

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava (DSVSA) a notificat Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) despre descoperirea şi evoluţia, în judeţul Suceava, a unui focar de trichineloză. Potrivit dr. Dănuţ Corneanu, director executiv al DSVSA, în urma efectuării examenului specific, pe 27 noiembrie 2019 au fost diagnosticate două probe pozitive la trichinella spiralis la doi mistreţi vânaţi pe Fondul de vânătoare nr. 61 Valea Poienii, aparţinând Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi. Dr. Corneanu informează că „fără a aştepta rezultatele examenului de laborator”, 12 persoane au consumat carne provenită de la animalele respective. „Focarul de boală a fost notificat la ANSVSA şi, de asemenea, au fost anunţate autorităţile de sănătate publică. Porţiunile de carcasă pozitive la tricihinella au fost identificate şi confiscate, urmând să fie neutralizate” a declarat dr. Dănuţ Corneanu.

În acest context, şeful DSVSA Suceava avertizează populaţia să nu consume decât carne verificată sanitar-veterinar şi supusă tratamentului termic prin fierbere sau prăjire. Pe fondul apropierii Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, în judeţ sunt sacrificate multe porcine, dr. Corneanu precizează că pentru efectuarea examenului de depistarea a trichinella spiralis, la sediul DSVSA, cât şi la circumscripţiile sanitare veterinare se va lucra inclusiv sâmbăta şi duminica. Trichineloza este o boală deosebit de periculoasă, iar netratată la timp poate provoca sechele sau chiar decesul. În luna aprilie 2008, carnea de mistreţ transformată în cârnaţi şi consumată de un grup de prieteni din zona Vatra Dornei a băgat în spital 19 oameni. Din informaţiile pe care le avem, înainte de 1989, în urma unei festivităţi la care s-au mâncat preparate din vânat, la Câmpulung Moldovenesc au fost infestaţi cu trichinella spiralis 40 de meseni.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI