Semnal de alarmă faţă de utilizarea excesivă a antibioticelor

>Antibioticele nu sunt analgezice şi nu vindecă orice boală, pot fi prescrise numai de către medic, iar administrarea în caz de răceală sau gripă nu este de vreun ajutor >„Rezistenţa la antimicrobiene continuă să ameninţe eficienţa tratamentelor împotriva infecţiilor cauzate de bacterii” arată dr. Liliana Grădinariu, accentuând asupra necesităţii consumului responsabil de antibiotice

  Cu prilejul Zilei Europene a Informării despre Antibiotice (ZEIA), Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava lansează un mesaj de avertizare în legătură cu folosirea imprudentă a medicamentelor din această categorie. Ziua este celebrată în fiecare an pe 18 noiembrie, fiind o iniţiativă europeană de sănătate publică pentru sensibilizarea profesioniştilor, publicului şi factorilor de decizie cu privire la situaţia îngrijorătoare generată de rezistenţa antimicrobiană (RAM), cât şi la creşterea numărului de pacienţi infectaţi cu bacterii rezistente.

„Deoarece rezistenţa antimicrobiană continuă să reprezinte o ameninţare majoră pentru sănătatea publică, utilizarea prudentă a antibioticelor poate ajuta la oprirea dezvoltării bacteriilor rezistente şi contribui la menţinerea eficienţei antimicrobienelor” reliefează dr. Liliana Grădinariu, directorul executiv al DSP.

Medicul Liliana Grădinariu atrage atenţia că rezistenţa antimicrobiană compromite eficienţa antibioticelor acum şi în viitor, contracararea RAM impunând utilizarea limitată a antibioticelor. Anul acesta, în România, campania ZEIA are ca temă „Utilizarea corectă a antibioticelor în contextul creşterii rezistenţei la antimicrobiene”, sub sloganul „Ai grijă, NU antibioticelor!”, adresându-se atât pacienţilor, cât şi profesioniştilor din sănătate. Scopul campaniei este de a reitera importanţa prudenţei în administrarea antibioticelor, obiective principale fiind, printre altele, menţinerea problematicii rezistenţei antimicrobiene pe agenda „decidenţilor” din instituţiile specifice şi implicarea acestora ca multiplicatori şi ambasadori ai mesajelor Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor. În acest context, pentru profesionişti recomandată este, în primul rând, evitarea profilaxiei inutile cu antibiotice. De cealaltă parte, pacienţii trebuie să ştie că antibioticele pot fi prescrise doar de medic, nu sunt analgezice şi nu vindecă orice boală, iar administrarea acestora în caz de răceală sau gripă nu este de vreun ajutor.

„Întrucât rezistenţa la antimicrobiene continuă să ameninţe eficienţa tratamentelor împotriva infecţiilor cauzate de bacterii, conştientizarea publicului privind necesitatea consumului responsabil de antibiotice, doar pe bază de reţetă, devine esenţială pentru îmbunătăţirea situaţiei defavorabile a rezistenţei antimicrobiene în ţara noastră” a declarat dr. Liliana Grădinariu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: