În ultimele zile

Poliţiştii suceveni au identificat şase persoane care desfăşurau acte ilicite de comerţ

> Acestea sunt suspectate inclusiv de furturi din locuinţe şi înşelăciuni

Furturile şi faptele antisociale săvârşite de infractorii voiajori prezintă un specific aparte şi o complexitate deosebită, generată în primul rând de faptul că autorii comit infracţiunile călătorind în diferite locaţii, pe trasee care asigură legătura facilă cu ieşirile din judeţe, arată un comunicat de presă al IPJ Suceava.

Potrivit sursei citate, infractorii voiajori dispun de mijloace de transport şi îşi adaptează activitatea infracţională în funcţie de vulnerabilităţile identificate în teren. Abordează persoane întâlnite pe stradă sub diverse pretexte (ca fiind turişti, având probleme medicale, vânzare de obiecte etc.), culegând astfel informaţii cu privire la persoane care deţin sume de bani sau bunuri de valoare. Deseori, activitatea infracţională se desfăşoară în mai multe zile, după documentarea cu privire la anumite persoane, zone şi locaţii, trecându-se la săvârşirea infracţiunii propriu-zise.

Deşi cazurile privind furturile prin împrietenire sau înşelăciunile prin diverse moduri de operare au fost intens mediatizate împreună cu recomandări preventive, în continuare unele persoane, în special cele vârstnice, tratează superficial această problematică, generând un risc victimal crescut.

În permanenţă, poliţiştii dispuşi în itinerarele de patrulare legitimează persoanele străine de localitate, în special în mediul rural, pentru prevenirea unor astfel de situaţii de risc infracţional şi victimal, precizează comunicatul.

Astfel, în data de 14 noiembrie, ora 12.20, Secţia 5 Poliţie Rurală Dărmăneşti a fost sesizată că trei persoane necunoscute, care se deplasează cu un autoturism înmatriculat în judeţul Neamţ şi comercializează pilote şi perne, au sustras o sumă de bani din locuinţa unui bărbat de 83 de ani din comuna Dărmăneşti.

În urma măsurilor operative întreprinse de poliţişti, autoturismul a fost identificat pe raza localităţii Cumpărătura, în interior fiind patru persoane, respectiv un bărbat de 27 de ani, două femei, una de 20 de ani şi cealaltă de 41 de ani, precum şi un minor de 2 ani, toţi din judeţul Iaşi, persoane care au fost conduse la sediul Poliţiei municipiului Suceava pentru cercetări.

Astfel, în urma controlului corporal, asupra femeii de 41 de ani a fost identificată suma de 835 de lei, ea declarând că banii provin de la o persoană din comuna Dărmăneşti, în schimbul vânzării unei pilote şi a două perne.

Întrucât nu deţinea documente legale de provenienţă a celor 14 pilote, opt perne şi mai multe cearşafuri pe care le comercializa, femeia de 41 de ani a fost sancţionată contravenţional. În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit faptul că suma de bani a fost sustrasă din locuinţa persoanei vătămate. Aceasta, după recuperarea prejudiciului, s-a împăcat cu făptuitoarea.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, ce va fi soluţionat procedural.

Apoi, pe 16 noiembrie, în jurul orelor 14.20, un echipaj de poliţie rutieră din cadrul Poliţiei Municipiului Vatra Dornei a depistat pe raza municipiului un autoturism înmatriculat în Bulgaria, condus de un tânăr de 30 de ani, din municipiul Buzău, ocupant în partea dreaptă fiind un bărbat de 42 de ani, din municipiul Urziceni, jud. Ialomiţa, care încercau să ofere spre vânzare ghiuluri. Afirmau că sunt din aur, în fapt acestea fiind confecţionate din metal galben nepreţios.

Cei doi au fost conduşi la sediul Poliţiei Municipiului Vatra Dornei, unde au fost legitimaţi, iar datele lor au fost introduse în aplicaţiile Poliţiei.

„Pentru a nu cădea victime ale infracţiunilor comise de infractorii voiajori le recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor oferte comerciale aparent avantajoase şi să nu furnizeze date cu privire la vecini sau alte persoane” transmite IPJ Suceava.

Un alt tip de înşelăciune îl reprezintă vânzarea diferitelor obiecte de uz casnic direct la domiciliu. Aceste obiecte – diverse tigăi, covoare, perdele etc. – sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa cumpărătorului, iar în momente de neatenţie sustrag chiar şi bunuri din casă.

„De aceea, recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de oferte care de cele mai multe ori sunt la preţuri foarte mari şi calitate mică.

De asemenea, nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.

Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane.

În cazul în care aveţi suspiciuni, apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie” mai arată IPJ Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: