Recoltă „slăbuţă”, preţ mare la cartofi

>„Au scăzut atât suprafaţa cultivată, cât şi producţia obţinută la hectar, iar unde este mai puţină producţie, preţul creşte”, arată Haralampie Duţu, şeful Direcţiei Agricole > În anii ’90, Suceava era între primele 5 judeţe producătoare, alături de Harghita, Covasna, Braşov şi Neamţ, diminuarea suprafeţei ocupate de această cultură fiind de circa 40%

  În judeţul Suceava, campania de recoltat de toamnă nu a fost încheiată, porumbul trebuind a fi strâns, încă, de pe suprafeţe însumând aproape 20% din totalul cultivat în primăvară. Un aspect pozitiv este cel al umidităţii, una sub cea din toamna trecută, însă, din păcate, producţia medie este de 6.000 kg de boabe la hectar, în scădere comparativ cu 2018. Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, susţine că în acest an estimativul mediu este de 7.000 kg pe hectar. „După înflorirea porumbului, au venit lunile august şi septembrie cu ploi puţine şi temperaturi mari, frunzele s-au uscat, iar grăunţele nu s-au mai dezvoltat” evidenţiază specialistul DAJ.

Un succes pentru anul agricol 2019 îl reprezintă cultura de floarea-soarelui, producţia medie adunată fiind în jur de 3.000 kg pe hectar, cu un spor de aproape 1.000 kg pe hectar în raport cu anul anterior.

În cazul cerealelor, în anul acesta se poate vorbi despre un rezultat estimat relativ de acelaşi nivel, respectiv o medie de circa 3.900 kg pe hectar, faţă de cea de 4.000 kg pe hectar din anul 2018. „Numărul de plante pe metrul pătrat nu s-a putut realiza din cauza secetei din toamnă, după ce, în lunile mai şi iunie, precipitaţiile nu au permis intrarea în lanuri, pentru aplicarea tratamentelor, a explicat Haralampie Duţu.

Cultura de cartofi este „una slăbuţă”, iar acest rezultat îşi are punctul de plecare încă din anul 2018. „Ca urmare a condiţiilor nepotrivite din anul precedent, sămânţa pentru 2019 a fost afectată, peste toate suprapunându-se ploile din mai-iunie şi temperaturile ridicate, favorizată fiind apariţia manei” subliniază specialistul DAJ. Astfel, producţia medie estimată pentru anul 2019 este de aproximativ 12.000 kg pe hectar, sub cea din 2018, de circa 15.000 kg pe hectar. De altfel, acest lucru s-a resimţit pe piaţă, unde 1 kg de cartofi se vinde cu circa 2,5 lei, preţ mai mult decât dublu în comparaţie cu 3-4 ani în urmă. „Au scăzut atât suprafaţa cultivată cu cartofi, cât şi producţia obţinută la hectar, iar unde este mai puţină producţie, preţul creşte”, arată Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. Judeţul Suceava cultivă, în prezent, 19.000-20.000 de hectare cu cartofi, comparativ cu 35.000-37.000 de hectare la începutul anilor 90. Diminuarea este una de circa 40%, când Suceava era între primele 5 judeţe producătoare, alături de Harghita, Covasna, Braşov şi Neamţ.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: