Alertă de călătorie în Ucraina

> DSP Suceava: Avem confirmarea unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina de la graniţa de nord a României

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava a fost informată de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în data de 01.11.2019, despre confirmarea unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina de la graniţa de nord a României.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe a emis, sâmbătă, o atenţionare de călătorie în Ucraina, în legătură cu existenţa unor cazuri de difterie în regiunile Transcarpatia şi Cernăuţi din ţara vecină.

„Se recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Ucraina să se vaccineze împotriva difteriei. Pentru cetăţenii care nu au fost vaccinaţi împotriva difteriei în ultimii zece ani, vaccinarea se va face cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia” se arată în comunicatul MAE.

Totodată, potrivit unui comunicat al DSP Suceava, emis astăzi, în contextul în care acoperirea vaccinală pentru bolile difterie, tetanos şi tuse convulsivă raportată de judeţele de la graniţa cu Ucraina este suboptimală, au fost transmise recomandări tuturor medicilor de familie şi unităţilor sanitare cu privire la necesitatea acordării unei atenţii deosebite diagnosticării corecte a tuturor cazurilor de angină cu simptomatologie sugestivă, inclusiv prin investigaţii de laborator.

Directorul Executiv al DSP Suceava, dr. Liliana Grădinariu, susţine că CNCSBT a recomandat îmbunătăţirea acoperirii vaccinale prin mobilizarea tuturor medicilor de familie în vederea recuperării restanţierilor, copii şi adolescenţi nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet.

În acest context epidemiologic, DSP Suceava menţionează că la nivel naţional şi judeţean nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii 1980. Difteria este o boală contagioasă, cu evoluţie gravă, dar perfect controlabilă prin dozele de vaccin administrate corect în primii ani de viaţă

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava dispune de stocuri suficiente de vaccinuri combinate care oferă protecţie şi contra acestei boli, o schemă de vaccinare completă presupunând administrarea a cinci doze de vaccin la vârstele de două, patru, 11 luni şi şase, 14 ani.

În judeţul Suceava se administrează lunar peste 2500 de doze, acoperirea vaccinală fiind în 85 şi 90%, mai arată DSP Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: