Campania de însămânţări de toamnă, încheiată în condiţii nesperat de bune

> „Avem culturi de rapiţă foarte reuşite, cereale de toamnă răsărite, şi care arată foarte bine” declară Haralambie Duţu, director executiv al Direcţiei Agricole, amintind că, în urmă cu un an, din cauza secetei prelungite, 200 ha de rapiţă au fost întoarse sub brazdă    

În judeţul Suceava, programul de însămânţări de toamnă a fost finalizat în condiţii peste aşteptări, cu o relativă rămânere în urmă fiind cel de arături, cauza constând în aceea că încă nu s-a încheiat campania de recoltare.

„De recoltat mai sunt porumbul, sfecla de zahăr şi unele suprafeţe reduse de soia, dar, în mare parte, suntem pe ultima sută de metri. Sperăm să nu treacă foarte mult până la încheiere, întrucât condiţiile sunt prielnice, iar fiecare producător agricol este conştient că timpul bun trebuie valorificat”  susţine Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. Perioada optimă de semănat este considerată a expira în a treia decadă a lunii octombrie, în judeţ fiind însămânţate 31.700 de hectare de cereale, dintre care 21.500 ha cu grâu, 2.100 ha cu secară, 2.400 ha cu triticale, 2.000 ha cu orz şi orzoaică de toamnă şi 2.000 ha cu rapiţă.

„În 2019, condiţiile au fost ceva mai bune, astfel încât avem culturi de rapiţă foarte reuşite, cereale de toamnă răsărite şi care arată deosebit de bine. Există, bineînţeles, şi suprafeţe însemnate care nu sunt încă răsărite, ca urmare a faptului că au prins acea perioadă fără precipitaţii. Dar cantităţile  de ploaie căzute în ultimul timp, chiar dacă mici, ar putea ajuta la răsărirea plantelor şi pe aceste suprafeţe” subliniază şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană.

În toamna anului trecut, condiţiile pentru înfiinţarea a culturilor au fost unele vitrege, iar ca urmare a secetei prelungite din anumite zone, inclusiv de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă, circa 200 ha semănate cu rapiţă nu s-au mai dezvoltat, fiind întoarse sub brazdă.

„Chiar dacă s-ar fi ajuns cu semănatul şi mai târziu, important este ceea ce urmează. Atunci când există condiţii optime, cultura răsare, iar dacă intră în iarnă cu o dezvoltare cât decât apropiată de normal, beneficiind şi de un strat protector de zăpadă, atunci totul este bine” explică Haralampie Duţu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: