Radu Bercea, cetăţean de onoare al municipiului Fălticeni

Sâmbătă, 19 octombrie, în cadrul unei şedinţe festive a Consiliului Local Fălticeni, care a avut loc la Galeriile de artă ale Muzeului „Ion Irimescu”, artistul plastic Radu Bercea a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Fălticeni.

Iniţiativa acordării celei mai înalte distincţii locale maestrului Radu Bercea a aparţinut primarului Cătălin Coman, scriitorului Constantin Bulboacă şi directorului Muzeului de Artă „Ion Irimescu” Teodor Brădăţanu şi se întemeiază pe constatarea că, în ultimii ani, Radu Bercea s-a implicat în viaţa culturală a Fălticenilor în mod remarcabil, contribuind la sporirea imaginii de oraş cultural, prin expoziţii personale, ilustrarea unor cărţi având autori fălticeneni, donarea unui număr mare de lucrări în cadrul manifestărilor organizate la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Sinagoga Mare din Fălticeni, Sala „Draga Olteanu Matei”, Festivalul Internaţional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic”, Ziua Culturii Fălticenene, prima ediţie a Balului Vienez etc.

Au fost prezenţi la evenimentul dedicat pictorului Radu Bercea prefectul Mirela-Elena Adomnicăi, deputatul Alexandru Rădulescu, directorul general al APIA Adrian Pintea, primarul Cătălin Coman, directori ai instituţiilor de învăţământ, oameni de cultură locali, prieteni ai artistului din Fălticeni, Gura Humorului şi Suceava.

Cu această ocazie a fost vernisată şi expoziţia cu lucrări semnate de Radu Bercea, intitulată „Omagiu Maestrului Irimescu”, dedicată împlinirii, pe 28 octombrie, a 14 ani de la trecerea la cele veşnice a sculptorului Ion Irimescu, expoziţie în care artistul humorean aduce în atenţie şi evenimentul anual dedicat mărului, organizat în urbea de pe Şomuz.

Al cincilea titlu de cetăţean de onoare

Pictorul şi graficianul Radu Bercea, născut pe 29 august 1939, în Cuciurul Mare, Cernăuţi, Bucovina, este un om cu un destin aparte, cunoscut prin cele peste 200 de expoziţii realizate de-a lungul timpului în ţară ori peste hotare, în Ucraina, Ţările Baltice, Franţa şi exotica Brazilie, acolo unde primăria oraşului Rio Negro i-a acordat titlul de cetăţean de onoare, şi, nu în ultimul rând, prin imaginile plastice ale infernului trăit în perioada de detenţie politică, în cărţi precum „Imagini din gulagul românesc“, „Memoria retinei gulagului românesc” (2007), „Deportaţii/ via Dolorosa/ Bărăgan” (2010)” ori „Mărturii din Infern” (2011). Mai este cetăţean de onoare în Port Marly (Franţa), în Ostriţa, regiunea Cernăuţi şi Gura Humorului.

Radu Bercea este şi un martir al neamului românesc, care a trecut prin gulagul românesc, iar ceea ce a trăit spune şi altora, dar nu prin cuvinte, ci prin imagini pictate, prin desen, printr-o expoziţie itinerantă, „Memoria retinei gulagului românesc“, care a poposit în numeroase oraşe din România, printre care s-a numărat şi municipiul Fălticeni, dar şi peste hotare.

Radu Bercea este unul dintre cei mai activi artişti plastici bucovineni, motiv pentru care, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Fălticeni cu artistul, prefectul Mirela Adomnicăi l-a invitat vineri, 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, la şedinţa festivă a Colegiului Prefectural pentru a aşterne câteva gânduri în „Cartea valorilor bucovinene”.

„Maestrul Radu Bercea primeşte şi al cincilea titlu de cetăţean de onoare. L-a primit şi în Brazilia, Franţa, Ucraina, Gura Humorului, localitatea natală, dar şi la Fălticeni, unde a găsit liantul în ceea ce priveşte ziua de astăzi, mărul, care este o temă şi în picturile domniei sale şi tema principală a festivalului care se desfăşoară în aceste zile la Fălticeni. Sunteţi un reper al artei bucovinene, un supravieţuitor şi un exemplu pentru noi toţi pentru ceea ce înseamnă să depăşiţi problemele şi greutăţile vieţii, să nu îţi pierzi dragostea faţă de oameni şi faţă de frumos, după cum se poate vedea şi în expoziţia de astăzi. Sunteţi parte din valorile Bucovinei şi ne dorim să consfinţim acest lucru şi în această carte a valorilor bucovinene, unde au mai aşternut gânduri bucovineni de seamă cu care ne mândrim” a precizat prefectul Mirela Adomnicăi.

Radu Bercea, un sponsor al activităţilor culturale

Deputatul Alexandru Rădulescu a apreciat modul în care în oraşul său, arta, priceperea, isteţimea, comerţul, folclorul pot avea într-o frumoasă zi de toamnă un subiect comun, mărul, în perioada 19 – 20 octombrie la Fălticeni desfăşurându-se o nouă ediţie a „Târgului Mărului”.

Adrian Pintea, directorul general al APIA, aflat pentru prima dată în Fălticeni şi participând pentru prima dată la o şedinţă solemnă în care se acordă un titlu de cetăţean de onoare, a scos în evidenţă faptul că APIA sprijină agricultura, roadele pământului fiind motiv de inspiraţie pentru artişti.

Cuvântul de prezentare a artistului Radu Bercea l-a avut profesorul Constantin Bulboacă, care a fost completat de scriitorul Gheorghe Solcan cu câteva catrene.

„A cunoscut vicisitudinile istoriei, vremea a făcut ca regimul comunist să treacă cu nemilă peste el. Pe 30 aprilie 1959, când era elev la Şcoala de Pictură şi Arte Decorative «Octav Băncilă» din Iaşi, a fost arestat de organele de securitate, după ce unul din colegi l-a pârât că îi urăşte pe ruşi şi că speră că Bucovina şi Basarabia sunt ale noastre. Rezultatul – a stat în temniţele din Balta Brăilei până în 1964. După ce s-a stabilit la Gura Humorului, unde a avut o familie frumoasă şi doi copii, Radu Bercea, care s-a născut cu penelul în mână, cu acest talent extraordinar de a ne reprezenta şi de a spune tot ce trăieşte prin artă, şi-a continuat chemarea dată de Dumnezeu ca un adevărat ţăran român, care munceşte zi de zi cu pensula, cu ideea. Este un om extraordinar, iar titlul de cetăţean de onoare confirmă valoarea acestui om de o omenie deosebită. La Fălticeni, a dăruit foarte multe tablouri pentru a fi oferite ca premii sau invitaţilor la serile de poezie dedicate poeţilor români şi organizate în fiecare lună, la Ziua Culturii Fălticenene, la festivalurile de teatru etc. Din câte am studiat, nu cunosc asemenea artişti care să facă treaba asta” a precizat prof. Constantin Bulboacă.

Peste 10.000 de lucrări, în peste 200 expoziţii

Despre Radu Bercea a vorbit şi prof. Codrin Benţa, un vechi prieten de călătorie, cu care dl Radu Bercea a făcut mai multe excursii.

„Îl stimez, îl apreciez, este invitatul meu în excursiile pe care le facem împreună cu dl Bulboacă în ţară şi străinătate. Este un călător, un artist, un om cu demnitate, cu o ţinută morală impecabilă. Fără să îl menajez, îi spun că respectul lui este întărit de faptul că suntem aici împreună, de faptul că în comunitatea fălticeneană avem o sumedenie de tablouri pe care le-am achiziţionat de la el. Am socotit că, având în jur de 200 expoziţii vernisate până acum, la o medie de 50 de tablouri, se duc spre 10.000 de pânze, acuarele, grafice, pe care le-a produs omul pe care-l avem în faţă.

Astăzi, aici, la Muzeul «Ion Irimescu», suntem împreună o comunitate care apreciază arta, suntem doritori să îl vedem pe dl Bercea că, la peste 80 de ani, este alături de noi şi ne susţine în ceea ce facem. Dumnezeu l-a înzestrat cu un mare talent, de a fi un om frumos. A fost numit de regimul comunist «duşman al poporului». Prin ceea ce facem noi aici, aducem o reparaţie morală şi îi dăm un titlu de cetăţean de onoare pe care îl echivalăm cu titlul de Prieten al poporului” a fost mesajul prof. Codrin Benţa.

Un act de recunoaştere a meritelor sale culturale

Înainte de a-i înmâna onoranta distincţie locală, primarul Cătălin Coman a precizat că Radu Bercea este considerat „fălticenean cu acte în regulă”.

„Prin experienţa sa de martir al închisorilor comuniste şi prin existenţa discretă, trăită fără ură şi fără orgoliu, cu generozitate, omenie şi înalt patriotism, artistul plastic Radu Bercea reprezintă un model şi pentru cetăţenii Fălticenilor, în mijlocul cărora se află mereu, fiind o prezenţă obişnuită la activităţile culturale organizate de instituţiile culturale din municipiul nostru. Prin urmare, considerăm că i se datorează respectul şi recunoştinţa generaţiilor de azi, iar prin atribuirea titlului de Cetăţean de onoare al oraşului Fălticeni s-ar înfăptui un act de recunoaştere a meritelor sale culturale şi de încurajare a tinerei generaţii întru cinstirea valorilor româneşti.

Suntem recunoscători Maestrului. De azi înainte vă considerăm fălticenean şi cu acte în regulă, ca să spun aşa. Veţi fi binevenit oricând la Fălticeni nu doar în vizită la prietenii dumneavoastră, pentru că de azi înainte toţi suntem prietenii dumneavoastră. Vă mulţumesc şi vă felicit pentru întreaga activitate” a spus primarul Coman.

Cu binecunoscuta-i modestie şi în cuvinte puţine, lăsând ca lucrările sale să vorbească mai mult, maestrul Radu Bercea a precizat: „Sunt onorat de marea cinste pe care mi-aţi făcut-o de a fi de astăzi înainte cetăţean de onoare al acestui oraş. Vă mulţumesc!”.

 Expoziţia semnată Radu Bercea şi vernisată sâmbătă la Fălticeni este o îmbinare între această zi frumoasă, Ziua Mărului, pe simezele Galeriei de Artă fiind expuse tablouri care reprezintă foarte frumos acest lucru, şi respectul faţă de cea mai mare valoare a Fălticeniului cu care ne mândrim, Maestrul Ion Irimescu. Special pentru Şcoala de Subofiţeri Jandarmi, „Petru Rareş”, pictorul Radu Bercea a realizat un tablou închinat unui eveniment semnificativ din istoria neamului românesc şi a unităţii militare, „Ziua de 1 Decembrie 1918”, eveniment la care a participat şi fanfara Regimentului 16 Dorobanţi, regiment în clădirile căruia se desfăşoară procesul instructiv-educativ al viitorilor jandarmi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: