Aproape 2 ha de teren afectate de un incendiu provocat de fumatul în locuri nepermise

> Incendiul s-a produs pe o suprafaţă de teren de pe raza Ocolului Silvic Gura Humorului > O armată de oameni s-a luptat ore bune cu focul, reuşind salvarea fondului forestier din zonă

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a susţinut, în perioadele de primăvară-toamnă, numeroase campanii de prevenire a incendiilor care au drept cauză focul deschis efectuat pentru arderea miriştilor, a resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate, atât prin emiterea unor comunicate de presă, cât şi prin misiuni în teren susţinute de inspectorii de specialitate…

A fost însă suficient să se fumeze în locuri nepermise, iar mucul unei ţigări să fie aruncat la întâmplare, pentru ca un incendiu de vegetaţie uscată să afecteze aproape două hectare de teren de pe raza Ocolului Silvic Gura Humorului. Când ne referim la terenuri cu vegetaţie uscată, cazuistica incendiilor arată că, de cele mai multe ori, cetăţenii au efectuat arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe timp de vânt sau amplasând grămezile ce urmau a fi distruse prin ardere în apropierea anexelor gospodăreşti, a furajelor sau a pădurilor, ceea ce a condus la propagarea rapidă a focului la gospodării, precum şi la fondul forestier. În ciuda eforturilor susţinute depuse de autorităţi pentru informarea cu privire la aceste pericole şi luarea măsurilor necesare, pompierii militari suceveni se confruntă în continuare cu acest tip de intervenţii.

Un astfel de incident s-a produs duminică, 20 octombrie, pe raza Ocolului Silvic Gura Humorului, în localitatea Poiana Micului. Din cauza fumatului în locuri nepermise, au ars litieră şi uscături lemnoase de pe o suprafaţă de aproximativ 2.000 mp. Evenimentul se putea transforma într-un incendiu de proporţii, deoarece exista pericolul de propagare a flăcărilor la fondul forestier – o pădure de răşinoase, cu o zonă greu accesibilă chiar şi pe jos, fără surse de apă suficiente, unde intervenţia pentru stingere ar fi fost deosebit de grea. Pentru îndeplinirea misiunii au fost mobilizaţi 22 de pompieri militari, 40 de lucrători silvici şi 20 de membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Aceştia au acţionat cu două autospeciale, o autoşenilată, cinci motopompe şi două tractoare auto forestiere (TAF), folosindu-se şi rucsace de stins incendii şi bătătoare metalice. Potrivit declaraţiilor oferite de slt. Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, „intervenţia a fost dificilă nu doar din cauza zonei accidentate şi a surselor limitate de apă, ci şi din cauza tipologiei incendiului, acesta manifestându-se atât suprateran, la uscături lemnoase şi la vegetaţie uscată, cât şi în subteran, în stratul gros de litieră”. După ore bune de efort susţinut, incendiul a fost lichidat, forţele participante reuşind împiedicarea propagării flăcărilor şi la fondul forestier.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: