Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava ocupă locul 144 în Topul internaţional al universităţilor din Europa Emergentă şi Asia Centrală

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) se situează pe locul 144 în Topul internaţional al universităţilor din Europa Emergentă şi Asia Centrală şi pe locul 11 în Topul universităţilor din România, conform clasamentelor realizate de către QS University Rankings (EECA 2020), arată un comunicat de presă al universităţii sucevene.

Dintre universităţile analizate din această regiune, ediţia 2020 QS EECA a publicat clasamentul primelor 354. Faţă de ediţia 2018, când USV a intrat pentru prima dată în segmentul vizibil al topului, în zona 201-250, Universitatea suceveană câştigă 57 de poziţii, iar comparativ cu ediţia 2019, a pierdut un loc, în condiţiile unui clasament ce s-a extins de la 301 la 354 de universităţi, precizează sursa citată.

Topul QS University Rankings, realizat pe regiuni şi domeniu de studiu, are la bază zece indicatori: prestigiul academic internaţional; reputaţia în rândul angajatorilor; numărul de publicaţii raportat la numărul de cadre didactice; implicarea în reţele internaţionale de cercetare; raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenţi; numărul de citări raportat la numărul de publicaţii; ponderea cadrelor didactice care deţin titlul de doctor; impactul instituţiei în mediul online; ponderea cadrelor didactice din străinătate şi ponderea studenţilor străini. Precizăm că majoritatea datelor utilizate de acest clasament sunt obţinute independent, din baze de date şi evaluări/ sondaje internaţionale, iar informaţiile raportate direct de universităţi parcurg un proces de validare înainte de a fi utilizate în cadrul topului.

„Este remarcabil faptul că USV se situează în Top 100 în ce priveşte indicatorii de cercetare (poziţia 97 la numărul de publicaţii indexate în SCOPUS raportat la numărul de cadre didactice şi poziţia 80 la numărul de citări raportat la numărul de publicaţii), ceea ce reflectă evoluţia ascendentă deosebită a rezultatelor cercetării din USV şi aprecierea acestora în comunitatea internaţională. Pe de altă parte, este înregistrat un rezultat scăzut în ceea ce priveşte raportul dintre numărul de cadre didatice şi numărul de studenţi (poziţia 251+), indicator care afectează negativ toate universităţile publice româneşti prezente în top. Această situaţie demonstrează finanţarea publică relativ scăzută alocată universităţilor româneşti, comparativ cu alte ţări din regiune, fapt ce conduce la un număr mic de cadre didactice raportat la numărul de studenţi. În acest sens, evidenţiem totuşi faptul că USV ocupă poziţia 11 în România, în condiţiile în care USV are cea mai mică finanţare publică dintre universităţile publice româneşti care au intrat în acest top internaţional” arată comunicatul USV.

Considerat unul din primele trei topuri universitare internaţionale în ceea ce priveşte vizibilitatea şi utilizarea pentru dezvoltarea de politici publice în educaţie, QS University Rankings este singurul clasament internaţional aprobat de Grupul internaţional de experţi în ierarhizarea universităţilor (IREG), mai arată comunicatul USV. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: