Catedra de Filologie Română din cadrul Universităţii din Cernăuţi organizează în acest an Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului

Catedra de Filologie Română şi Clasică din cadrul Universităţii Naţionale „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi organizează Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu”, cu tema „Schimbarea lingvisticii şi schimbări în lingvistică”, în zilele de 11-12 octombrie, la Facultatea de Filologie.

Potrivit unui comunicat al USV, este a XV-a ediţie a acestui colocviu, unic în lume prin specificul său tematic, dar şi organizatoric, întâlnirile având loc o dată la 2 ani la Suceava, Cernăuţi şi Chişinău.

De la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava vor fi prezenţi la colocviu peste 25 de profesori, studenţi şi doctoranzi. Colocviul numără aproape 100 de participanţi din România, Ucraina, Republica Moldova, Elveţia şi Germania. În programul colocviului sunt planificate şedinţe în plen, activităţi pe secţiuni şi mai multe direcţii tematice.

Prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu a remarcat numărul mare de tineri cercetători, doctoranzi în domeniul ştiinţelor limbajului, care prezintă comunicări ştiinţifice în cadrul secţiunilor colocviului, afirmând: „Se vor dezbate problemele ce ţin de cultură şi limbaj, în contextul schimbării lingvisticii, resimţită mai puternic ca niciodată, determinată de mutaţii socio-culturale şi istorice marcante. Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului constituie unul dintre argumentele cele mai solide în demonstrarea actualităţii lingvisticii coşeriene, dar şi a importanţei studiilor lingvistice şi literare, traductologice, pentru conservarea limbilor, prin ele, a identităţii noastre”.

Eugeniu Coşeriu s-a născut în anul 1921, în comuna Mihăileni, judeţul (interbelic) Bălţi, astăzi în Republica Moldova. A absolvit Liceul „Ion Creangă” din oraşul Bălţi, apoi şi-a continuat studiile în filologie la universităţile din Iaşi şi Roma, după care a studiat filosofie la Universitatea din Milano.

Fondatorul primei şcoli lingvistice din America de Sud şi al Şcolii lingvistice de la Tübingen, părinte a ceea ce azi se numeşte lingvistica integrală, Eugeniu Coşeriu s-a impus la nivel mondial în elita lingvisticii moderne, devenind unul dintre cei mai importanţi lingvişti ai secolului XX. A fost Doctor Honoris Causa la aproape 50 de universităţi din întreaga lume, membru al mai multor academii, între care Academia Regală a Spaniei, Academia de Limbă din Chile, Academia Regală a Norvegiei, Academia de Ştiinţe din Milano, Academia Bavareză din München, Academia Europeană din Londra (European Academy of Sciences), Academia de Ştiinţe din Heidelberg, Academia Româno-Americană etc. A publicat zeci de volume şi sute de studii, traduse în foarte multe limbi, inclusiv în finlandeză, cehă, rusă şi japoneză, şi a lăsat şi o impresionantă operă în manuscris. Arhiva E. Coşeriu de la Universitatea „Karl Eberhard” din Tübingen, inaugurată în anul 2005, a început publicarea unor opere magistrale inedite, arată comunicatul USV. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: