Tăieri ilegale de arbori pe 7 ha, în fond forestier privat, cu servicii asigurate de Ocolul Silvic „Bucovina”

> Gardienii silvici suceveni au descoperit 166 de arbori doborâţi abuziv, însumând aproximativ 287 mc, cu o valoare a prejudiciului de peste 179.000 lei > Pentru efectuarea cercetărilor au fost sesizate organele în drept, Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere, avertizând că verificările vizând respectarea legislaţiei silvice vor continua

 În săptămâna 23-29 septembrie a.c., Garda Forestieră Suceava a avut o susţinută activitate de control al respectării regimului silvic pe raza judeţului nostru, fiind efectuate 38 de controale şi verificări. Potrivit inspectorului-şef Mihai Găşpărel, controalele silvice au vizat asigurarea integrităţii fondului forestier, exploatările forestiere, circulaţia materialelor lemnoase pe drumurile publice şi activitatea operatorilor economici care prelucrează, depozitează sau comercializează material lemnos.

Şeful Gărzii Forestiere informează că s-a acţionat preponderent în zonele critice din punctul de vedere al tăierilor fără drept de arbori, identificate prin măsurile complexe de monitorizare instituite.

Astfel, au fost constatate 23 de situaţii de încălcare a legislaţiei în vigoare, pentru care s-au aplicat zece sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 23.000 lei. Complementar, a fost dispusă confiscarea fizică a 68 mc de materiale lemnoase, dintre care 52 mc de cherestea şi 16 mc de lemn de lucru din răşinoase, toată cantitatea fiind predată spre valorificare ocoalelor silvice.

Conform lui Mihai Găşpărel, controalele privind legalitatea transporturilor de materiale lemnoase pe drumurile publice au fost efectuate împreună cu poliţiştii suceveni. Drept urmare, în cadrul planurilor de acţiune comune, volumul total al tăierilor ilegale de arbori constatate în această perioadă a fost de 290 mc, cu o valoare a prejudiciului de peste 180.000 lei. Cea mai mare parte a acestor tăieri ilegale de arbori a fost constatată în fond forestier privat, pe suprafaţă de 7 ha, pentru care serviciile silvice sunt asigurate de Ocolul Silvic „Bucovina”, respectiv 166 de arbori tăiaţi ilegal, cu un volum de aproximativ 287 mc şi cu o valoare a prejudiciului de peste 179.000 lei.

Garda Forestieră Suceava a sesizat organele în drept pentru efectuarea cercetărilor care se impun în acest caz.

„Reamintim că respectarea regimului silvic este obligatorie pentru toţi proprietarii sau deţinătorii de fond forestier, aceştia având obligaţia să asigure paza şi integritatea fondului forestier prin structuri silvice autorizate. De altfel, în zonele în care au fost semnalate încălcări privind respectarea regimului silvic, verificările vizând respectarea legislaţiei silvice vor continua” a declarat Mihai Găşpărel, menţionând că a continuat şi activitatea de impulsionare a asigurării serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată, prin predarea în pază către ocoalele silvice a unei suprafeţe de 24 ha de pădure.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: