Deputatul PNL Dumitru Mihalescul, îngrijorat de declinul demografic din ţară

> El cere ministrului Muncii să spună dacă va implementa măsurile din Programul de guvernare pentru stimularea natalităţii

 Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul a solicitat, marţi, în Parlament, lămuriri din partea ministrului Muncii, Marius Budăi, privind măsurile pentru stimularea natalităţii în România, cerându-i să spună dacă va pune în aplicare măsurile din Programul de guvernare, dar şi dacă va iniţia un pachet de măsuri pentru realizarea acestui obiectiv.

„Declinul demografic pe care îl înregistrează ţara noastră se adânceşte cu fiecare comunicare a Institutului Naţional de Statistică al României. Cu siguranţă că acest declin ar fi fost şi mai pronunţat dacă politici precum concediul pentru îngrijirea copilului, stimulentul de inserţie acordat părinţilor care se întorc la locul de muncă sau alocaţia de stat pentru copii nu ar fi existat” a spus deputatul liberal.

El a apreciat măsura cuprinsă în Legea pensiilor prin care femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut trei copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare.

„Cu toate acestea, la nivel naţional, măsurile pentru stimularea natalităţii nu sunt încă suficient de puternice, astfel încât sporul natural al populaţiei să fie pozitiv” a arătat Mihalescul.

El cere ministrului să spună dacă, în condiţiile în care şi migraţia apasă puternic asupra îmbătrânirii populaţiei în ţara noastră, are în vedere să implementeze măsurile prevăzute în Programul de guvernare 2018-2020 în care erau cuprinse mai multe stimulente pentru familiile tinere care au copii, fie sub forma unor deduceri personale suplimentare, fie sub forma unor ajutoare directe ţintite.

„Luând în considerare modelele pronataliste de succes implementate de state precum Franţa, Suedia sau Danemarca, vă solicit să precizaţi dacă aveţi în vedere elaborarea unui pachet de politici pentru stimularea natalităţii în România şi când intenţionaţi să îl supuneţi dezbaterii publice. Vă solicit să precizaţi dacă pentru cadrul bugetar european multianual 2021-2026 veţi susţine implementarea unei axe de finanţare din care să se poată finanţa politici pronataliste, orientate către creşterea calităţii vieţii copiilor şi pentru stimularea tinerilor activi să întemeieze o familie şi să facă copii” mai cere Mihalescul. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: