Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava intră în al 160-lea an din istoria sa, determinând vârsta învăţământului liceal sucevean

> Prof. Dan Popescu: Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” a fost, este şi va fi o mândrie a comunităţii sucevene!

Directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, Dan Popescu, a declarat, ieri, la începerea anului şcolar 2019-2020, că acest colegiu intră în cel de-al 160-lea an din istoria sa, fiind de altfel şi primul liceul din municipiul Suceava.

„Instituţia noastră îşi începe astăzi al 160-lea an din istoria sa, determinând de altfel vârsta învăţământului liceal sucevean. În întâmpinarea anului jubiliar 2020, am parcurs o perioadă în care am înregistrat câteva rezultate cu totul remarcabile” a spus Popescu.

El a enumerat între rezultate organizarea „Galei olimpicilor ştefanişti”, manifestare care are loc anual fără întrerupere de peste un deceniu, prilej cu care au fost premiaţi şi felicitaţi 42 de olimpici naţionali ai colegiului unde s-au acordat distincţiile, titluri de excelenţă şi bursele specifice colegiului, bursa „Profesor Gheorghe Marchitan” pentru „top-performerii” matematicieni, şi bursa „Profesor Marian Scheffel” pentru cei mai talentaţi elevi fizicieni.

El a menţionat doar rezultatele de nivel internaţional, precizând că David Turturean a obţinut medalia de aur la Olimpiada internaţională de astronomie şi astrofizică desfăşurată în Ungaria, competiţie la care Paul Rebenciuc a obţinut medalia de argint, iar Dragoş Sîrghi va reprezenta România la secţiunea de juniori a întrecerii, calificându-se în echipa României chiar pe prima poziţie, în timp ce Eduard Dumitrescul a obţinut o medalie de bronz la Turneul internaţional de informatică din Bulgaria, 2018.

Dan Popescu a subliniat că rezultate de rezonanţă internaţională a obţinut şi corala de fete „Ciprian Porumbescu” a colegiului, care şi-a adăugat impresionantului palmares realizat în doar 5 ani de la reînfiinţare două medalii de argint la Rimini International Choral Competition 2018, o medalie de aur şi una de Argint obţinute în urmă cu o lună la Grand Prix of Nations & European Choir Games, Gothenburg-Sweden 2019.

Pe lângă trofeele obţinute de elevii colegiului la olimpiadele naţionale pe discipline de învăţământ, se remarcă şi locul IV pe ţară obţinut de echipa de volei băieţi a colegiului la Olimpiada naţională a sportului şcolar.

„Dezvoltarea armonioasă a elevilor din şcoala noastră este probată şi de merituoasa activitate a trupei de teatru «Pi», care nu numai că deţine câteva distincţii naţionale încurajatoare, dar se şi manifestă proactiv în echipele de elevi şi profesori care generează activităţi cultural-artistice de calitate” a spus directorul colegiului, enumerând balurile anuale ale bobocilor ştefanişti, spectacolele tot anuale de caritate de tip „Moş Crăciun ştefanist!” sau revista „Joc secund”, laureată la nivel naţional.

Potrivit lui Dan Popescu, rezultatele obţinute de elevii şi profesorii colegiului la examenele naţionale plasează instituţia pe locul 26 în topul naţional.

„Astfel, dintre cele 14 medii de 10 de la evaluarea naţională, două au fost marcate de ştefanistele Alexia Babliuc şi Rebeca Spoială, ambele obţinând şi media maximă la înscrierea în colegiul nostru. Suntem singurul liceu din judeţ cu promovare integrală la bacalaureat 2019, e drept, din două încercări. În acest an, dintre cei cinci bacalaureaţi ai judeţului Suceava cu media 10, trei sunt elevii colegiului nostru: Catinca Dobroghii, liderul promoţiei, cu toate mediile de 10 în toţi anii de liceu, Alexandru Andrei Muntean şi Andrei Pavel. Cu media 10 la bacalaureat şi cu media anilor de liceu cel puţin 9,50, Catinca şi Alexandru Andrei au fost recompensaţi şi cu diploma de merit a Ministerului Educaţiei Naţionale. Dar subliniem şi faptul că nu există absolvent al colegiului în mileniul III care nu a obţinut diploma de bacalaureat” a mai spus Dan Popescu.

Cu foarte puţine excepţii, absolvenţii clasei a VIII-a şi ai claselor a XII-a au reuşit înscrierea la liceele şi universităţile din ţară sau alte ţări pentru care şi-au exprimat prima opţiune.

Dan Popescu a ţinut să arate că s-a performat în acest colegiu şi pentru că infrastructura este tot mai aproape de una care să ofere condiţii de nivel calitativ racordat la contemporaneitate, realizare pentru care aduce mulţumirile elevilor şi profesorilor, Consiliului Local Suceava şi primarului Sucevei.

„Dragi elevi, pornind de la eternul conflict între generaţii, care teoretic determină progres, nu încerc, ca altădată, să vă dau sfaturi. De altfel, Immanuel Kant spunea: «Nu-mi daţi sfaturi, pot să greşesc şi singur!». Risc totuşi să vă sugerez faptul mult mai mult decât probabil că veţi trăi într-o lume în care oamenii vor fi complet interconectaţi cibernetic. Ţinta este, se afirmă, siguranţa.

În cartea apărută deja în… «trecutul îndepărtat» al anului 2013, «The New Digital Age», autorii Eric Schmidt, fost director general Google, şi Jared Cohen, ambii oameni de afaceri şi cercetători de valoare ai domeniului adus în discuţie arătau că trebuie să ne pregătim mai ales pentru modul de viaţă în care principiul social central al convieţuirii se bazează pe aşa numita regulă de trei simplă, fără legătură cu cea studiată de elevi la matematică în primele clase gimnaziale. Enunţul ei este: «Ştim unde te găseşti. Ştim unde ai fost. Putem şti cu oarecare aproximaţie ce gândeşti». Desigur, noi, oamenii de astăzi ai şcolii, în parteneriat cu elevii noştri, cu familiile lor, cu toţi cei care ne sunt alături, putem să ne gândim la o realitate demonstrată: Colegiul Naţional «Ştefan cel Mare» a fost, este şi, suntem convinşi, va fi o mândrie a comunităţii sucevene!” a conchis prof. Dan Popescu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: