Românii din sudul Basarabiei vor sărbători Ziua Limbii Române

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni va derula proiectul „Ziua Limbii Române la Ismail” la Ismail, în Ucraina, în 7 septembrie 2019. Proiectul se va desfăşura în parteneriat cu Asociaţia Centrul de Informare Românesc din Ismail şi cu sprijinul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Evenimentul „Identitate şi trăire românească prin educaţie şi cultură” va începe la ora 11 şi se va desfăşura la Casa de Cultură din Ismail.

Spectacolul va fi moderat de către doamna Gina Necula, conferenţiar doctor al Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, şi domnul Ivan Byku, poet şi profesor.

Programul artistic al evenimentului va consta într-un recital de poezie românească, susţinut de poeţi consacraţi din Basarabia Istorică, un program de dans folcloric asigurat de şapte ansambluri de copii din raioanele Reni şi Ismail şi un moment muzical deosebit, interpretat de solişti şi instrumentişti de muzică populară din regiune.

Ansamblurile care vor urca pe scenă sunt: Ansamblul Folcloric „Dor Basarabean”, CC Utconosovca – Ismail (cond. art. Viktor Popesku), Ansamblul de Dansuri Populare „Tinereţea” – Ismail (cond. art. Ivan Marku), Ansamblul de Dansuri Populare „Opincuţa” – Reni (cond.art. Aleksandrov Mykola), Ansamblul vocal-model „Doruleţ” CC Orlovca, Reni (cond. art. Kyrlih Mariana), Ansamblul folcloric de copii „Sălcioara” – CC Dolinscoe, Reni (cond. art. Aurica Berber), Ansamblul etno-folcloric-model „Muguraşii”, CC Limanscoe (cond. art. Tkach Andrii), Ansamblul folcloric „Basarabeanca”, CC Satu-Nou, Reni (cond.art. Bornia Maryna).

Elevii din ansambluri şi conducătorii artistici ai acestora vor fi premiaţi pentru contribuţia adusă la menţinerea şi promovarea identităţii româneşti în regiunea Odesa.

Proiectul are ca obiectiv păstrarea vie a limbii române, a culturii şi tradiţiilor strămoşeşti prin promovarea identităţii culturale, etnice şi lingvistice a românilor din sudul Basarabiei, iar ca obiective specifice: conştientizarea importanţei conservării şi promovării sentimentului identitar la nivelul comunităţii româneşti din Ismail, prin sărbătorirea Zilei Limbii Române în această comunitate, precum şi constituirea publicului participant într-o comunitate afectivă.

Proiectele desfăşurate cu ocazia Zilei Limbii Române se încadrează în Programul de Cultură, Civilizaţie şi Spiritualitate Mihai Eminescu”, din Planul de activităţi al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. (Departamentul de Comunicare, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: