Judeţul Suceava este codaş şi la producţia de gunoi

> Media judeţeană de generare a deşeurilor este de 181 kg pe locuitor şi an, puţin peste jumătatea celei naţionale anuale, de 249 kg pe locuitor > De cealaltă parte, şi gradul de reciclare, de 8,51%, este cu mult sub ţinta de minimum 50% din masa deşeurilor menajere şi asimilabile, obiectiv stabilit pentru anul 2020

 În judeţul Suceava, gradul de acoperire cu servicii de salubritate are o tendinţă generală ascendentă. „Totuşi, aria de acoperire este sub cea prevăzută în Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor (PJGD), potrivit căruia, începând încă din anul 2013, toţi locuitorii judeţului Suceava trebuiau să dispună de servicii de salubritate” se precizează în Raportul privind starea mediului în judeţul Suceava în anul 2018 al Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Pe de altă parte, potrivit analizei APM, în judeţul Suceava indicele de generare a deşeurilor municipale înregistrează valori fluctuante, cu o medie de 181 kg pe locuitor şi an, sub media naţională de 249 kg pe locuitor şi an, valori minime fiind înregistrate în anii 2015 şi 2016. În ceea ce priveşte reciclarea, cele mai recente date sunt cele din 2017, în care gradul de recuperare realizat, unul de 8,51%, s-a situat cu mult sub obiectivul naţional pentru anul 2020, ţintă care consacră „un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa deşeurilor menajere şi asimilabile”.

Raportul Agenţiei pentru Protecţia Mediului evidenţiază că necorelarea termenelor de sistare a activităţii depozitelor neconforme şi intrarea în funcţiune a celor două depozite zonale de deşeuri, Moara şi Pojorâta, „ambele în întârziere faţă de termenii stabiliţi prin PJGD, a constituit o problemă majoră de mediu, care a condus la apariţia unor soluţii de compromis, cea a spaţiilor de stocare temporară a deşeurilor”. „Deşi aria de acoperire cu servicii de salubritate a crescut, modul actual de gestionare a deşeurilor municipale este încă departe de a fi eficient. Implementarea sistemului integrat de gestionare a deşeurilor va rezolva o mare parte din problemele semnalate. Până când vor fi funcţionale dotările prevăzute în proiect, gestionarea deşeurilor într-o manieră cât mai ecologică depinde atât de implicarea autorităţilor publice locale şi a operatorilor de salubritate, cât şi de conştientizarea generatorilor de deşeuri, respectiv a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici” se subliniază în Raportul privind starea mediului în judeţul Suceava în anul 2018, al Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: