Intră în scenă trăgătorii de sfori

Preşedinta PSD a convocat încă un congres săptămâna trecută, deşi fiecare membru de partid ştia de la congresul anterior, ba chiar şi de mai înainte, despre ce era vorba. De altfel, fiecare se aştepta ca lidera partidului să candideze la prezidenţiale chiar din momentul când Liviu Pleşoianu, Gabriela Firea, Mihai Fifor, Orlando Teodorovici etc. îşi anunţau cu surle şi trâmbiţe măreţul, epocalul eveniment, adică înscrierea pe lista candidaturilor pesediste la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Nu se ştie în baza căror calcule.

Şi atunci de ce a mai fost nevoie de un nou congres, eveniment ce presupune nu numai cheltuirea inutilă(?) a unei importante sume de bani publici, dar şi întreruperea vacanţelor prin locuri exotice a peste o mie de participanţi şi invitaţi? E clar că stafful social-democrat era nemulţumit de situaţia din sondaje: partidul se află pe un trend descrescător, iar candidata Dăncilă nu reuşeşte să câştige în imagine şi notorietate, nici măcar în estimările interne, aşa că trebuia să i se ofere electoratului propriu un spectacol înălţător cu Doamna adresându-se „românilor” cu vorbe meşteşugite (din recuzita lui Octavian Paler) şi a unor case internaţionale de consiliere electorală. Un spectacol din care să se vadă măreţia, forţa şi unitatea “de monolit” a partidului, prefigurând victoria sigură la urme. Măcar în al II-lea tur. În mintea lor. Două situaţii trebuie reţinute:

Situaţia I: tabloul alegerilor prezidenţiale este aproape finalizat, lipsind doar câteva detalii nesemnificative precum aglomerarea inutilă cu veleitari şi partide care să ne demonstreze că nu au sucombat în ultimii 5 ani. De nu cumva va fi fiind vorba de subvenţiile, deloc de neglijat, primite de la BEC. Bătălia se dă pentru turul al doilea între reprezentanţii USR-PLUS şi PSD, de aceea au intrat la lucru regizorii din spatele scenei, gata să treacă la

Situaţia II: activiştii de partid, televiziunile de casă, analiştii politici şi jurnaliştii fideli trebuie să purceadă urgent la deconstrucţia Situaţiei I. Şi pentru că pe Klaus Iohannis nu-l pot clinti uşor de pe prima poziţie, se intervine masiv pentru disiparea voturilor sale prin caricaturizare, prin batjocură, prin manipulări ca la carte şi inventarea perversă a unor teme legate de fascişti şi străini de neam şi ţară. Ceea ce, ca să vezi!, îl va ajuta să crească. Nu e de ici-colea nici campania PSD pentru scoaterea lui Dan Barna din cursa pentru locul al II-lea, fiind aduse în discuţie ba neomarxismul(?), ba afacerile, ba contestarea dinăuntrul USR-PLUS, ba relaţiile tensionate cu liberalii şi Dacian Cioloş, ba hărţuirea sexuală…

În partea stângă se mai pune de-o alianţă în siajul defunctului USL între PRO România cu Victor Ponta mare comandir, talentat trăgător de sfori, şi ALDE, cu Călin Popescu-Tăriceanu rămas mofluz după refuzul doamnei Dăncilă de a-i susţine candidatura pentru Cotroceni. Arareori mi-a fost dat să văd un alt mare politician care să se îmbete atât de uşor cu apă rece. Bătălia se încinge, iată, pe ultima sută de metri şi este reactivată de o fostă legendă actoricească, Mircea Diaconu, folosită cu ceva succes de către social-democraţi acum 5 ani la europarlamentare, pentru a rupe voturi de la adversari. Îl vedeţi pe Diaconu reeditând figura ucraineanului Zelenski? Nu cumva modestia nu ne dă afară din casă? Şi cum dintr-un întreg mandat european nu s-a ales cu aproape nimic pentru ţara sa, fiind mai degrabă interesat să-şi gâdile idolii cu scufiţă roşie, iată-l din nou căutând fraieri să-i dea votul, că numai el, cică, poate înţelege, salva şi reprezenta poporul român! Ceea ce, la începutul vremii, era atributul lui Mesia. Vedeţi unde se poate ajunge cu ochii închişi?

Tot frisoane pare să aibă şi PMP, care defila până deunăzi ba cu Tomac, ba cu Neamţu, dar nu frisoanele, ci ameţeala îl apucă pe sorbonardul fiu al Conului Alecu, ditai filosoful Theodor Paleologu, care se şi vede “învăţătorul” neamului românesc. Căci numai din pricina ameţelii, a răului de înălţimi ilustrul specialist întru Aristotel nu vede pădurea din dosul copacilor: cum să îndrăzneşti să le ceri votul “românilor” după ce laşi să se înţeleagă că sunt cam proşti şi needucaţi?

Situaţia III: intră în scenă brigada Mafalda. Ei, de acum să vezi fake news-uri, calcule, jocuri politice şi manipulări: Viorica Dăncilă e convinsă de propriul staff că va ieşi prima, Dan Barna se şi prezintă ca preşedinte… Ehei, ce-ar fi făcut el dacă era în locul lui Iohannis! Theodor Paleologu are şanse să iasă pe locul I, zice Băsescu, Cel Bun Filip iese întâiul, susţin două posturi TV, iar ceilalţi salvatori înscrişi cu ghiotura ştiu ei că vor fi preşedinţi. Că-ţi vine să te şi întrebi la ce ne mai trebuie alegeri!

Din păcate, nimeni nu vine să salveze şi guvernul de Viorica Dăncilă, gata s-o ia la vale!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI