Ion Luca în conştiinţa Dornelor

Cu acte în regulă (cartea de imobil se păstrează în fondurile documentare de la Muzeul din Suceava) dramaturgul Ion Luca şi-a avut rezidenţa sigură în Vatra Dornei (str. Parcului, nr 35/37) cel mai târziu de la 1 septembrie 1940 şi până la sfârşitul vieţii (30 ianuarie 1972). Că se mai găseşte câte un bacăuan (redutabilul Liviu Chiscop, între alţii) care susţine – fără să poată spune pe ce se bazează – că dramaturgul nostru a ajuns la Vatra Dornei cândva după anul 1950, nu trebuie să ne impresioneze, fiind vorba de nişte sechele obsesionale marincosmesabariene.

Odată cu trecerea la cele veşnice, trupul său a fost „transferat” în Cimitirul Chilia, din perimetrul aceleiaşi pitoreşti localităţi bucovinene, rămânând, astfel, pentru eternitate legat de pământul generos al Dornelor, care l-a şi adoptat definitiv, după cum o atestă o seamă de dovezi indubitabile, dintre care le reţinem pe cele mai importante şi semnificative:

Lăsând la o parte faptul, cel puţin regretabil, că viluţa în care locuise şi crease dramaturgul vreme de peste 30 de ani („Din cele patruzeci de piese de teatru ale mele, majoritatea le-am scris aici”, notează Ion Luca pentru posteritate), şi care trebuia să devină casă memorială, a fost înstrăinată, până la urmă, de primărie, prin vânzare, în favoarea unui fost ofiţer de securitate, aflat mai multă vreme „în grea misiune de luptă” în zonă, să remarcăm, punctual, că strada Parcului, cum se numea iniţial, se numeşte astăzi strada Ion Luca, iar la Biblioteca Municipală „G. T. Kirileanu” a fost amenajată o expoziţie memorială adhoc, cu regim permanent, consacrată vieţii şi creaţiei dramaturgului, gazdă, prin grija ospitalieră a dnei director Nicoleta Todaşcă, a mai multor manifestări culturale în memoria dramaturgului.

Liceul Teoretic din localitate poartă, de mai mulţi ani, numele dramaturgului, se numeşte adică LICEUL TEORETIC „ION LUCA” (Vatra Dornei), şi găzduieşte, de asemenea, în cadrul bibliotecii păstorite cu atâta delicateţe profesională de dna Rodica Crăciun, manifestări dedicate ilustrului patron al Liceului.

Două busturi de piatră (plasate, unul în faţa Liceului amintit, iar celălalt – din iniţiativa neîntrecutului în vrednicie preot Mihai Valica – , în faţa monumentalei Catedrale „Sfânta Treime”, de la intrarea în impresionantul şi impozantul parc al staţiunii (oare câte biserici asemănătoare vor fi mai existând în toată ţara?) îi imortalizează prezenţa indelebilă în context dornean.

Cu astfel de însemne culturale şi edilitare nu se poate spune că Ion Luca nu este, în Ţara Dornelor, la el acasă, cum a fost, de altfel, şi când se afla în viaţă şi-şi edifica pe filă de hârtie manuscrisă construcţiile sale dramaturgice robuste şi originale, înscriind, şi în acest fel, coordonatele spirituale dornene (ca şi pe cele băcăuane) în contexte de eternitate pe care numai arta le poate genera şi susţine.

După stingerea din viaţă a scriitorului, s-au desfăşurat aici, periodic, manifestări omagiale menite să pună în relief figura dramaturgului, precum şi valenţele operei sale, organizate, o vreme, prin zelul regretatului primar Petru Ţaranu, a inimosului Vasile Panţâru, pe atunci director al Casei Orăşeneşti de Cultură, a muzeografului Nicolae Cârlan, ocazii cu care la Vatra Dornei au poposit, cu comunicări ştiinţifice semnificative, şi Valeriu Anania, şi Virgil Brădăţeanu, şi George Genoiu, şi subsemnatul, ca să nu mai vorbim de atâţia oameni de cultură şi artă din zonă, toţi interesaţi să perpetueze în conştiinţa publică figura dramaturgului şi valenţele unei creaţii dramaturgice originale şi cu o încărcătură ideatică şi artistică semnificativă.

Aici, în Vatra Dornei, Ion Luca a locuit, a vieţuit, a creat, a scris (opere literare) şi a primit corespondenţă şi oaspeţi (Valeriu Anania, Ion Agârbiceanu, Ion Bănuţă, Pavel Ţugui ş. a.) , a elaborat memorii şi alte numeroase scrieri devenite între timp documente literare cu valoare (cel puţin) probatorie, în fine, aici s-a consumat viaţa şi activitatea creatoare a unui literat de seamă al culturii noastre, încât interesul pe care i-l poartă dornenii nu este nici de cum un fapt spiritual minor. Ce ar fi dacă şi Casa Municipală de Cultură „Platon Pardău” din localitate ar organiza o suită de activităţi cu profil teatral (un cenaclu, un concurs de interpretare spectacular, un concurs de creaţie literară de factură dramaturgică purtând numele lui Ion Luca)?

Se ştie că unele cadre didactice dornene au elaborat şi susţinut în cadrul unor examene academice (gr. I didactic) lucrări ştiinţifice despre viaţa şi creaţia lui Ion Luca (regretata profesoară Elena Şimon). Oare acestea nu pot fi valorificate publicistic, integral sau parţial? Sau, la Liceul Teoretic ION LUCA nu se pot organiza activităţi cenacliere sau simple cercuri literare sub egida memoriei celui al cărui nume figurează pe frontonul prestigiosului aşezământ liceal dornean?

Sunt semnale sigure că Asociaţia Scriitorilor şi Artiştilor Plastici din Ţara Dornelor are în proiect elaborarea unei lucrări cu profil ştiinţific, memorialistic etc. intitulată ION LUCA ÎN ŢARA DORNELOR, coordonată de distinsa dnă prof. Jenica Romanică, lucrare în al cărei sumar figurează, pe lângă Valeriu Anania, Mircea Radu Iacoban şi Nicolae Cârlan (cu contribuţii certe, aflate deja în portofoliul redacţional), o seamă de reprezentaţi ai spiritualităţii locale, precum (în ordine aleatorie) Mihai Valică, Jenica Romanică, Paraschiva Abutnăriţei, Gheorghe Paţa, Vasile Panţâru, Taţiana Guga, Aspazia Lungulescu, Adriana Avarvarei, Anica Facina, Rodica Ulea, Ortansa Cojoc, Dzimbischi Oxana şi… lista rămâne cu braţele deschise!

Toate acestea dovedesc, fără putinţă de tăgadă, până una alta, că Ion Luca este o prezenţă spirituală bine implantată în conştiinţa dornenilor şi că nu se mai poate aştepta, sine die, până să se întreprindă ceva palpabil pe această linie, căci, aşa cum se zice, paharul este arhiplin, o picătură două în plus ar putea să-l reverse, iar consecinţele nu ar putea duce decât… în neant. Şi asta ar fi un mare păcat! Mai întâi pentru peisajul spiritual al Dornelor şi oamenii săi inegalabili.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: