Slujbe arhiereşti

> La Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Vicovu de Sus

Momente istorice pentru viaţa liturgică a oraşului Vicovu de Sus, din judeţul Suceava, unde duminică, 19 mai, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Pimen a oficiat o slujbă de binecuvântare la noua biserică cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” din cartierul Plai, urmând din acel moment să se săvârşească slujbe şi în acest locaş de cult. Bucuria numeroşilor credincioşi bucovineni prezenţi a fost împlinită de hirotonia întru diacon a teologului Mihai Isopescu, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi cântăreţ bisericesc la Parohia Laura în ultimii ani.

Duminica trecută, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, s-a aflat în mijlocul credincioşilor vicoveni, de data aceasta slujind Sfânta Liturghie, pentru prima dată, în Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din cartierul Plai, filie a Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Laura. Slujba Sfintei Liturghii a fost precedată de o slujbă de binecuvântare a noului locaş de cult, tocmai pentru a se putea sluji de acum înainte şi în acest nou locaş de cult. De asemenea, ierarhul a oficiat şi slujba de sfinţire a clopotelor bisericii.

Ca oaspeţi de suflet au participat, alături de preoţii de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Laura – pr. paroh Florin Mihalescu, pr. Ionel-Constantin Maloş şi pr. Ilie-Victor Nistor –, părintele Petru Lupăştean Barfă, protoiereu de Rădăuţi, părinţi de la Mănăstirea Putna, Mănăstirea Sihăstria Putnei, Mănăstirea Cormaia din Bistriţa-Năsăud, credincioşi din Parohia Crasna împreună cu parohul lor, părintele Ioan Şarpe, de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Londra. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de teologi din zona Vicov.

În cuvântul de învăţătură adresat numeroşilor credincioşi prezenţi, ierarhul a subliniat necesitatea dragostei faţă de cei nevoiaşi şi neputincioşi: „Astăzi trăim această mare lipsă de dragoste pentru semenii noştri, fraţii mai mici ai Mântuitorului Iisus Hristos, care au nevoie de un ajutor, copii sau bătrâni. Cum e posibil ca o parohie mai mare sau două-trei parohii mai mici să nu se îngrijească de două-trei persoane nevoiaşe sau neputincioase? Cum e posibil? Lipsă de dragoste creştinească: acesta e răspunsul. Preotul e dator să se îngrijească de enoriaşii săi neputincioşi, împreună cu credincioşii. De aceea, trebuie să avem încredere în preotul nostru, iar noi să avem acea credinţă şi căinţă pentru a primi iertarea păcatelor”.

Noul diacon al Parohiei Laura face parte dintr-o familie cu opt copii, iar cinci dintre ei slujesc Bisericii.

Bucuria slujirii arhiereşti a fost împlinită de hirotonia întru diacon a teologului Mihai Isopescu, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” (licenţă şi master) din Bucureşti şi cântăreţ bisericesc la Parohia Laura în ultimii ani. De remarcat faptul că proaspătul diacon face parte dintr-o familie cu opt copii, cinci dintre aceştia slujind Bisericii, după cum urmează: părintele protosinghel Teofil (secretar şi dirijor la Mănăstirea Sihăstria Putnei), rasofora Varvara (Mănăstirea Cormaia, judeţul Bistriţa-Năsăud), Mihai (absolvent licenţă şi master la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti), Alina – soră la Mănăstirea Dragomirna, absolventă a Seminarului Teologic Ortodox Agapia, Ionuţ (şef al promoţiei 2018 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, actual masterand şi referent Sectorul învăţământ – Arhiepiscopia Iaşilor). Ceilalţi trei copii ai familiei Isopescu – Liliana, Petrea şi Militina – sunt căsătoriţi şi au copii. Mihai Isopescu a promovat examenul de capacitate preoţească organizat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor în luna septembrie a anului 2018, fiind hirotonit diacon pe seama Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Laura, Vicovu de Sus.

La final, preoţii şi credincioşii prezenţi au fost invitaţi la o agapă.

Locul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din cartierul Plai al oraşului Vicovu de Sus a fost sfinţit în data de 22 aprilie 2007, piatra de temelie fiind pusă de ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Necesitatea unei noi biserici a venit de la faptul că o parte dintre credincioşii din această zonă se află la o distanţă de 6 km faţă de biserica parohială din Laura. Până în acest moment, s-a zidit biserica din cărămidă, s-a acoperit cu tablă de cupru şi s-au tencuit pereţii interiori şi exteriori, locaşul de cult fiind la stadiul pictării interioare. (TUDOREL RUSU)

 > La Parohia Suha

Sâmbătă, 20 iulie a.c., ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Suha, comuna Mălini.

Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sf. Liturghie de hram şi a sfinţit căminul de bătrâni şi sediul administrativ al parohiei.

Este singurul locaş ortodox din sat şi are două hramuri, sărbătoarea Sf. Proroc Ilie Tezviteanul şi cea a Sf. Ierarh Nicolae.

Sf. Liturghie s-a săvârşit afară, pe un podium special amenajat în faţa Sf. Altar.

Corul parohial a dat răspunsurile de la strană.

Mulţi credincioşi au venit îmbrăcaţi în port popular.

La finalul serviciului divin s-a înălţat o rugăciune de mulţumire pentru ajutorul primit de la Dumnezeu, urmată de o panahidă în memoria ctitorilor şi binefăcătorilor trecuţi la Domnul.

Toţi credincioşii s-au închinat cu evlavie şi la icoana Sf. Ierarh Nicolae, rămasă intactă după incendiul care a mistuit biserica în 19 ianuarie 2018.

Comitetul parohial a invitat toţi închinătorii la o agapă frăţească. (C.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: