Destinaţia de ecoturism Ţara Dornelor, recunoscută oficial

> Ea este a cincea destinaţie de ecoturism din România şi singura de acest fel din Bucovina

Ţara Dornelor a devenit a cincea destinaţie de ecoturism din ţară recunoscută oficial de Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT). Ea a primit acest statut la iniţiativa Asociaţiei de Ecoturism Ţara Dornelor (AETD), ca urmare a acţiunilor derulate în cadrul proiectelor de dezvoltare şi consolidare a destinaţiilor de ecoturism din România, finanţate de Romanian-American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat, Programul Green Entrepreneurship 2.0.

Statutul de „Destinaţie de ecoturism” a fost obţinut cu sprijinul semnatarilor Pactului pentru Ţara Dornelor, din care fac parte reprezentanţii administraţiilor publice locale (cele zece unităţi administrativ-teritoriale din destinaţie), ai ariei protejate (Administraţia Parcului Naţional Călimani), ai Serviciului de promovare Turistică şi Salvamont Vatra Dornei, ai sectorului privat şi ai entităţilor culturale şi de învăţământ din zonă. Împreună cu aceşti parteneri, la care se adaugă Centrul Naţional de Informare Turistică Suceava, din luna noiembrie a anului 2018 au fost parcurse cele trei etape ale procesului de evaluare care au constat în:

  1. pregătirea documentaţiei pentru evaluare şi depunerea ei la Autoritatea Naţională pentru Turism;
  2. analizarea documentaţiei depuse şi evaluarea pe teren de către Comisia coordonată de către ANT;
  3. luarea deciziei finale de către Comisia de evaluare.

 Vizita de evaluare a avut loc în perioada 28-30 mai a.c. şi a fost realizată de reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Turism, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism şi ai Asociaţiei de Ecoturism din România (AER). Aceasta a constat în întâlniri de lucru cu membrii Parteneriatului local, vizite de evaluare a diferitelor obiective culturale, naturale şi turistice din Ţara Dornelor. Pe data de 26 iunie a.c., Asociaţia de Ecoturism Ţara Dornelor a primit, electronic, din partea Ministerului Turismului, rezultatul evaluării, care certifică obţinerea statutului de destinaţie de ecoturism pentru Ţara Dornelor.

„Finalul unui an de muncă pentru parcurgerea tuturor etapelor necesare în procesul de evaluare a destinaţiei, ne aduce o recunoaştere oficială din partea autorităţilor centrale, dar, şi mai important, un parteneriat local public-privat mai puternic şi mai închegat în jurul acţiunilor de promovare şi dezvoltare sustenabilă a Ţării Dornelor prin intermediul ecoturismului. Un turism al viitorului, de care locul acesta minunat, din îndrăgita Bucovină, are mare nevoie! Sperăm ca acest statut să contribuie semnificativ la strategia de dezvoltare a brandului Ţara Dornelor ca destinaţie de ecoturism, în spatele căruia stau demersurile de dezvoltare economică a zonei prin extinderea reţelei de produse şi servicii ecoturistice locale. Le mulţumim tuturor partenerilor noştri, şi, în mod special, reprezentanţilor Administraţiei Parcului Naţional Călimani şi ai Serviciului de Promovare Turistică şi Salvamont Vatra Dornei, care au fost alături de noi în toate momentele importante” a declarat Maricica Cazimirciuc, managerul destinaţiei ecoturistice Ţara Dornelor.

În prezent, pe harta destinaţiilor de ecoturism din România se mai află: Ţara Haţegului – Retezat, din judeţul Hunedoara, Ţinutul Zimbrului – Vânători, din Neamţ, Zărneşti – Piatra Craiului, din judeţul Braşov şi Mara – Coşău – Creasta Cocoşului, din Maramureş. (Departamentul de comunicare al Asociaţiei de Ecoturism Ţara Dornelor)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: