Despre renunţare

Stau de vorbă, la margine de trotuar, cu o doamnă în vârstă, pe care o ştiu de când eram copil. E furioasă pe viaţă, furioasă pe ea însăşi, furioasă pe toţi şi pe toate. Îşi varsă năduful pe mine şi tot ce pot să încerc, timid, este să o fac să zâmbească. Fără succes. Nu admite că îşi face singură rău, gândind strâmb dintr-un început. Mi se strânge sufletul privind-o, cu hainele puse alandala pe ea, cu părul neîngrijit, cu pantofii obosiţi. Mă uit spre ea cu înţelegere şi realizez că încercările mele de a-i spune că viaţa poate fi, totuşi, frumoasă sunt inutile.

Din faţă apare o altă doamnă, pe care privirile nu o pot ignora. E scoasă din cutie, cum se spune, iar zâmbetul cu care vine spre noi e molipsitor. Salută şi trece, păşind încet, căci anii pe care-i poartă nu-s puţini.

„Uite-o şi pe asta, parcă e o sorcovă!” sare furioasa mea, privind după cea care, să mă credeţi pe cuvânt, rogu-vă, era o doamnă cochetă, genul ăla de femeie care ştie să se îmbrace bine punând două cârpe pe ea.

Renunţ să îi mai spun ceva. Renunţ să îi explic cât de păguboasă e mentalitatea de care se ţine cu dinţii, să îi spun că, deşi admit că este important, nu doar banul contează, când vine vorba despre respectul de sine.

Că deşi trăim în ţara unde se aude frecvent că un om de 60 de ani e bătrân, nu înseamnă că viaţa nu-i mai poate scoate în faţă provocări, dacă face efortul de a nu se recunoaşte învins şi a le omorî din faşă.

Că după ce viaţa şi-a făcut treaba cu tine, vine o vreme când neapărat să-ţi faci şi tu treaba cu ea. Şi începi prin a te pune pe primul loc, chiar dacă ai impresia că se stinge Soarele când faci asta.

Altfel, când vine vremea să tragi linia, ieşi în pierdere şi nu e genul de pierdere pe care o mai poţi acoperi în vreun fel.

Binele ăla după care plângi e în tine.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: