Ioan Bălan îl întreabă pe ministrul Finanţelor cum va compensa pierderile din bugetele localităţilor

Vicepreşedintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, arată într-o interpelare adresată ministrului de Finanţe, Eugen Orlando Teodorovici, că Guvernul a estimat o creştere de 4,36 % a veniturilor din impozitul pe venit care ar fi trebuit repartizate localităţilor, dar că a înregistrat o scădere de 11% şi îl întreabă pe acesta dacă va compensa pierderile localităţilor cu transferuri de bani din cota de TVA.

Astfel, deputatul liberal sucevean arată că potrivit art.6 din Legea nr.50/2019 a bugetului de stat pentru anul 2019, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, se repartizează, începând cu luna următoare publicării în Monitorul Oficial al României a Legii bugetului de stat: a) 15% la bugetul local al judeţului; b) 60% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; c) 17,5% într-un cont distinct deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/administraţiei judeţene a finanţelor publice, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor; 7,5% se repartizează în mod egal judeţelor, în limita sumei de 28.492 mii lei, reprezentând fond la dispoziţia consiliului judeţean.

„Această pretinsă ”generozitate” a Guvernului a fost sterilizată de competenţele suplimentare puse de domnia voastră, prin Legea bugetului, pe umerii administraţiilor publice locale: finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiilor lunare”, menţionează Bălan.

Parlamentarul sucevean adaugă că, analizând în detaliu atât Legea bugetului de stat pentru anul 2019, cât şi execuţia bugetară în primele patru luni, a constatat că în anul 2019, Guvernul a estimat o creştere cu 4,36% a veniturilor din impozitul pe venit care ar fi urmat să se distribuie, potrivit art.6 către UAT-uri, dar că în primele 4 luni din anul 2019, impozitul pe venit colectat a fost mai mic cu 11%, rezultând venituri mai mici pentru UAT-uri cu cca. 900 milioane lei.

În contextul în care majoritatea serviciilor publice sunt furnizate de către administraţiile locale – de la burse pentru elevi, investiţii de interes local şi până la asistenţa persoanelor cu handicap, Ioan Bălan cere ministrului să spună dacă în condiţiile repartizării unor sume mai mici către UAT-uri din impozitul pe venit, va compensa sumele lipsă printr-un transfer superior de resurse prin sume defalcate din TVA.

El mai cere ministrului să prezinte şi cum va afecta situaţia nefavorabilă a bugetelor locale ritmul investiţiilor de interes local programate în anul 2019.

„În condiţiile în care nu numai administraţiile locale au un deficit puternic de finanţare, ci şi Bugetul asigurărilor sociale de stat (-1,75 miliarde lei) şi Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (-1,6 miliarde lei) vă solicit să precizaţi cum veţi compensa aceste deficite”, mai cere deputatul liberal sucevean.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: