Salariile brute calculate eronat pentru şefii de centre şi cei de servicii din asistenţa socială suceveană

> Anul trecut au fost achitate nelegal drepturi de 43.381 de lei, cauzele constând în nerespectarea prevederilor referitoare la salarizarea din fonduri publice, cât şi în funcţionarea necorespunzătoare a controlului intern la unităţilor respective

La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Suceava, auditorii Camerei de Conturi Suceava au constatat, la categoria „Cheltuieli de personal”, existenţa unor situaţii în care veniturile salariale lunare acordate şi acceptate la plată au fost mai mari decât cele legale, cauza constând în nerespectarea condiţiilor de stabilire a cuantumului sporului pentru condiţii de muncă. Potrivit Raportului de audit din 31 mai 2019, verificările au vizat perioada decembrie 2017-decembrie 2018, oprindu-se asupra domeniului de activitate al familiei ocupaţionale de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”. Cu acest prilej, controlorii au descoperit că la categoria de personal şefi de centre sau şefi de servicii, prin majorarea cu 25% a veniturilor salariale, s-a depăşit grila din 2022, „salariile de bază fiind limitate şi stabilite, începând cu data de 1 aprilie 2018, la nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022”. De asemenea, auditorii Camerei de Conturi au constatat că, pentru intervalul ianuarie-decembrie 2018, cuantumul sporului pentru condiţii de muncă a fost stabilit în mod eronat, prin aplicarea majorării cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, rezultând un cuantum mai mare decât cel legal, fără a fi respectat regulamentul-cadru, care prevede determinarea cuantumului prin aplicarea cotei procentuale asupra salariului de bază stabilit în grilă. „În concluzie, salariile brute ale personalului care ocupă funcţii specifice (…) au fost stabilite şi calculate eronat, prin neaplicarea corectă a cotei procentuale aferentă sporului pentru condiţii de muncă asupra salariului de bază din luna respectivă”. Drept urmare, în anul 2018 au fost angajate, lichidate, ordonanţate şi plătite nelegal drepturi salariale în sumă de 43.381 de lei. „Cauzele şi împrejurările care au condus la acordarea în mod nelegal a unor drepturi salariale şi indemnizaţii se datorează, în principal, nerespectării prevederilor actelor normative aplicabile în domeniul salarizării personalului plătit din fonduri publice, precum şi funcţionării necorespunzătoare a sistemului de control intern”, rezultă din auditul financiar al Camerei de Conturi. Conform Raportului de audit, consecinţa abaterii o constituie prejudicierea bugetului ordonatorului terţiar de credite cu 44.357 de lei, dintre care 21.864 de lei sunt exoneraţi de la plată, în temeiul Legii nr. 78 din 2018, iar 22.493 de lei vor fi recuperaţi de la persoanele în cauză, aceste drepturi fiind acordate după intrarea în vigoare a Legii nr. 78 din 2018, respectiv la 31 martie 2018, şi reprezintă plăţi efectuate fără bază legală.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Taietori de frunze la caini si au asa salarii!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: