Spitalul Judeţean Suceava a luat măsuri pentru protejarea datelor pacienţilor

Ministerul Sănătăţii a transmis către toate unităţile sanitare din România avertizarea că sistemul informatic din domeniul medical este supus unui atac cibernetic, iar managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu, a precizat că unitatea spitalicească suceveană a luat măsurile pentru protejarea datelor.

Potrivit unei postări pe site-ul Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică din România https://cert.ro/ acesta a identificat „o creştere semnificativă a atacurilor cu aplicaţii maliţioase de tip ransomware la nivel naţional în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii şi-au îndreptat atenţia în special către instituţii din domeniul sănătăţii, numărul entităţilor afectate fiind în creştere”.

„CERT-RO atrage atenţia, atât utilizatorilor, cât şi personalului care se ocupa de serviciile IT, asupra următoarelor măsuri imediate ce pot fi luate pentru a preveni infectarea cu aceste tipuri de aplicaţii maliţioase: nu deschideţi fişierele primite prin e-mail decât în situaţia în care cunoaşteţi expeditorul, iar în cazul unei suspiciuni adresaţi-vă personalului de specialitate; evitaţi accesarea „ofertelor” irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiţi (email, whatsapp, messenger, facebook etc.); asiguraţi-vă că aveţi un back-up al fişierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la reţea; asiguraţi-vă că dispozitivele pe care le utilizaţi atunci când navigaţi online sunt updatate şi au instalate soluţii de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.); apelaţi numărul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente; accesaţi ghidurile puse la dispoziţie pe site-ul CERT-RO”.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat că nu a fost sesizată încă o acţiune împotriva bazei de date a unităţii.

 El a spus că baza de date a SJU Suceava are protecţie şi că are şi back-up, în cazul în care va fi nevoie, dar că orice sistem are vulnerabilităţi

„Orice sistem are vulnerabilităţi. Dacă ar vrea cineva să deturneze datele, ar putea s-o facă doar pe ceea ce se lucrează în intervale scurte de timp. Nu este prima dată când sunt atacate baze de date ale instituţiilor publice”, a spus Vasile Rîmbu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: