Psihiatria socială, din nou vedetă la Câmpulung

Preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România, medicul primar Alexandru Paziuc, a declarat pentru NewsBucovina că Şcoala de vară şi conferinţa „Psihoeducaţia şi bolile psihice cronice” , care se află la a IX-a ediţie, se desfăşoară în perioada 20-27 iunie 2019, la Câmpulung Moldovenesc, şi este organizată de Asociaţia de Psihiatrie Socială din România în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi şi Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc.

Medicul psihiatru sucevean a subliniat că şi tema aleasă pentru ediţia din acest an este una “de actualitate şi de mare importanţă” pentru psihiatrie şi sănătatea publică în general, întrucât pacienţii cu probleme severe de sănătate mintală şi familiile acestora îşi pun multe întrebări cu privire la cauzele, evoluţia şi tratamentul tulburărilor psihice, precum şi cu privire la modul în care pot fi prevenite recăderile.

El a spus că la cele două evenimente vor participa profesionişti din domeniul sănătăţii mintale din judeţul Suceava, din ţară şi din străinătate, respectiv psihiatri, psihologi, asistenţi sociali, medici legişti, dar şi specialişti din alte domenii medicale şi non medicale, precum medici de familie, reprezentanţi ai unor asociaţii ale pacienţilor, dar şi beneficiari ai serviciilor de sănătate mintală.

Preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România a declarat că şi la ediţia din acest an a Şcolii de Vară va participa renumitul psihiatru şi psihoterapeut german, prof. dr. Josef Bauml, din München, care a răspuns cu bucurie invitaţiei organizatorilor şi care va aduce la Câmpulung Moldovenesc varianta tradusă în limba română a modulelor prezentate la ediţia precedentă a evenimentului.

Medicul psihiatru Alexandru Paziuc şi-a exprimat speranţa că atât prezenţa specialiştilor, care vor împărtăşi din experienţa lor profesională, schimbul de idei, dar şi lucrările prezentate în cadrul Şcolii de Vară şi Conferinţei „Psihoeducaţia şi bolile psihice cronice” vor contribui la ridicarea nivelului ştiinţific al tuturor categoriilor profesionale ce se întâlnesc “pe lungul şi complexul drum al recuperării psihiatrice”.

El a menţionat că va fi organizat şi un workshop la care vor participa şi manageri ai unor spitale de psihiatrie din ţară, care vor discuta despre prezentul şi viitorul asistenţei medicale psihiatrice, despre finanţarea spitalelor, despre modul de abordare a terapiei beneficiarilor serviciilor de sănătate mintală, dar şi despre problemele cu care se confruntă spitalele de psihiatrie în contextul actual.

Conferinţa de Psihiatrie Comunitară şi Reabilitare Psihosocială, cu tema „Psihoeducaţia şi Bolile psihice cronice” va avea loc între 20 şi 22 iunie 2019, la Hotelul Eden din Câmpulung Moldovenesc.

În cadrul conferinţei vor fi organizate şi trei workshopuri având ca teme: „Asistenţa psihiatrică spitalicească încotro?”, „Familia dizarmonică – abordare din perspectiva psihiatriei sociale” şi „Alimentaţia sănătoasă şi bolile psihice”.

Şcoala de Vară de Psihiatrie Comunitară şi Reabilitare Psihosocială va avea loc între 24 şi 27 iunie 2019, la Hotelul Şandru din Câmpulung Moldovenesc, iar în cadrul evenimentului, preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România, medicul primar psihiatru Alexandru Paziuc, urmează să prezinte definiţiile şi principiile Reabilitării psihosociale şi ale Psihoeducaţiei, va vorbi despre rolul spitalului de psihiatrie în reabilitarea psihosocială, dar şi despre modalitatea de aplicare a informaţiilor obţinute în spital şi ambulator în România.

Totodată, la acest eveniment, medicul primar psihiatru Gabriela Costea, doctor în ştiinţe medicale, de la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti, va prezenta lucrarea „Psihoeducaţia – Psihiatrie medico-legală, abordări terapeutice”, iar medicul Gabriel Crumpei, împreună cu echipa sa, va prezenta lucrarea „Paradigma informaţiei şi neuroplasticitatea – implicaţii în psihoeducaţie”.

Medicul primar psihiatru şi psihoterapeut Josef Bauml din München va vorbi participanţilor despre principiile generale ale psihoeducaţiei, va prezenta aplicaţii practice de lucru ale psihoeducaţiei în ambulator şi în clinica psihiatrică, dar şi teme pentru aplicaţii practice în grupurile de lucru cu aparţinătorii beneficiarilor asistenţei psihiatrice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: