Despre plastic

Îmi amintesc că, acum mulţi ani, mulţi de tot, prietena mea, pe care nu o văzusem de-o bucată de vreme, se mutase în Germania şi îmi trimisese o fotografie. I-am cercetat cu atenţie chipul, hainele, pantofii şi am insistat asupra sacoşei pe care o avea în mână. Era una din aia elegantă, cu mânere subţiri din plastic, frumos colorată, din plastic mai gros, rezistent. Simbolul eleganţei şi alta nu. Mi-am zis atunci că, uite, se vede că este într-o ţară vestică, ia uite ce sacoşă frumoasă are! Şi-mi mai amintesc de sacoşele multicolore pe care fratele meu le aducea, tot din Germania, când venea în ţară. Le strângeam, şi eu, şi mama, şi le păstram, erau sacoşele „bune”, nu erau de mers la piaţă şi de pus cartofi în ele, doamne fereşte.

Am avut boala sacoşelor şi ştiu ca n-am fost singura. Le-am vânat pe cele cu nume de brand scris vizibil pe ele, pe cele cu forme deosebite, intens colorate. Le-am strâns, apoi, pe cele primite din magazinele mai fiţoase de pe unde am mai cumpărat una sau alta, am avut ditamai stocul pe care cu greu m-am decis să-l diminuez. Pe scurt, mi-a plăcut sacoşa frumoasă, asta e.

Ieri, la un magazin alimentar, am pus mâna, fără regrete, pe punga biodegradabilă. M-a durut sufletul, zău aşa, dar am ales-o pe cea care nu are nevoie de 500 de ani să se dezintegreze. De un alb indecis, fără niciun desen pe ea, a fost sacrificiul pe care am decis să-l fac pentru planetă. Glumesc, dar de undeva trebuie să începem.

Am mai făcut ceva pentru ea: m-am apucat de sortat, la sânge, toate deşeurile, n-o să vezi în ruptul capului ceva din plastic, hârtie sau sticlă în punga mea cu gunoi menajer.

Haideţi, că se poate. Dacă am putut eu renunţa la punga mea frumos colorată, pot şi alţii. Nu de alta, dar imaginile cu oceanul planetar plin de sticle şi pungi plutind, cu animale moarte, sufocate nu îmi dau pace. Pe oceanul devenit „o supă de plastic”, după cum a spus Greenpeace, pluteşte un nou continent, din plastic.

Plastic nu mai e fantastic, prieteni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: