DSP Suceava realizează supravegherea epidemiologică a cazurilor de boală diareică acută

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava realizează în perioada iunie – octombrie supravegherea epidemiologică a cazurilor de boală diareică acută, prin monitorizarea săptămânală a cazurilor diagnosticate de către medicii de familie şi a celor internate.

Directorul executiv al DSP Suceava, medicul Liliana Grădinariu, a precizat, marţi, într-un comunicat de presă, că boala diareică acută (BDA) constituie o problemă de sănătate publică mai ales în sezonul cald, atât prin incidenţa crescută, cât şi prin diversitatea germenilor etiologici şi gravitatea manifestărilor clinice.

„Este o cauză majoră de spitalizare şi poate îmbrăca diverse forme clinice, de la manifestări uşoare de boală diareică acută sau gastroenterocolită acută până la forme complicate cu sindrom hemolitic uremic” a declarat Grădinariu.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, autorităţile sanitare recomandă respectarea normelor de igienă generală şi alimentară, de igienă individuală şi mai ales de igienă a colectivităţilor.

Printre recomandări se numără spălarea mâinilor cu apă şi săpun înainte de prepararea şi consumarea alimentelor, de alimentarea copiilor, după folosirea WC-ului; spălarea fructelor şi legumelor sub jet puternic de apă potabilă înainte de a le da în consum; prelucrarea termică suficientă a produselor alimentare; păstrarea alimentelor acoperite, ferite de vectori biologici (muşte, rozătoare) care le pot contamina; renunţarea la alimentaţia stradală cu produse neambalate, expuse în spaţii improprii, comercializate de persoane neautorizate; verificarea termenului de garanţie şi păstrarea la rece a tuturor alimentelor cumpărate.

Totodată, se mai recomandă consumul apei numai din surse autorizate sanitar, nu din râuri, lacuri sau sisteme de irigaţii. În cazul copiilor mici, este indicat numai consumul de apă potabilă fiartă şi răcită, atât pentru prepararea laptelui, cât şi a altor alimente.

Alte recomandări se referă la evitarea contaminării mediului înconjurator prin îndepărtarea corectă a reziduurilor menajere din gospodăriile proprii şi din colectivităţi, în locuri special amenajate.

„În situaţia apariţiei semnelor de boală (scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate, vărsături, febră), se recomandă prezentarea la medic pentru consultaţii şi tratament adecvat. Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie initiaţivă, fără prescripţie medicală. Recomandăm părinţilor să îşi supravegheze copiii şi să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală şi colectivă (spălatul mâinilor, spălatul fructelor şi legumelor, apa doar din surse sigure, eventual fiartă şi răcită) pentru a limita infecţia” mai precizează directorul executiv al DSP Suceava. (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: